Kotor sveti Tripun 2020

Sveti Tripun, zaštitnik biskupije i grada Kotora, proslavljen je vanjskom svečanošču u nedjelju 1211. put, u prisustvu velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke Kotorske i regiona.

Svečanošću ispred glavnih gradskih vrata, raportom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji gradske mizike Kotora i Tivta uputio pred katedralu Svetog Tripuna.

Admiralu Bokeljske mornarice Antunu Sbutegi predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo Svetog Tripuna.
U ime domaćina, kotorske biskupije, vjernike i hodočasnike pozdravio je Rrok Gjonllesaj Apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

“Slavlje našeg nebeskog zaštitnika, koje nas je okupilo iz različitih djelova naše države, kao i iz susjednih zemalja, slavlje je vjere, zajedništva i nade hrišćanskog puka. S toga vam draga braćo i sestre, dragi poštovaoci Svetog Trpuna želim poželjeti dobrodošlicu na ovo misno slavlje u sklopu vanjske proslave i želim da se svi u ovoj katedrali osjećate kao kod kuće. Jer, šta je crkva ako ne očev dom u kojem smo svi jednaki i uvijek dobrodošli”, poručio je Gjonllesaj.
Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup.
“Ko zna po koji put Kotor i Kotorska biskupija slave Svetog Tripuna, ali koliko se god puta slavlje ponavljalo, ono zbog toga ne gubi na sviježini i privlačnosti. Razlog je dvojak. Sa jedne strane slavlje je uvijek sviježe zahvaljujući onome ko ga slavi. To je danas Sveti Tripun koji je svoju vjeru u Isusa Hrista posvijedočio mučeničkom smrću u Maloj Aziji. Drugi razlog zbog kojeg slavlje Svetog Tripuna nikada ne gubi na sviježini, je činjenica da je on već vijekovima zaštitnik Kotora i Kotorske Biskupije”, kazao je Devčić.

Pjevao je zbor iz Župe Svetog Stjepana iz Brela. Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija ulicama Kotora.

Osim brojnih vjernika iz Boke i hodočasnika iz regiona slavlju su prisustvovali Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture Hrvatske, Marija Vučinović ministrica bez portfelja u vladi Crne Gore, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama dr Ismet Latić, ambasador Republike Hrvatske Veselko Grubišić, konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, ambasadorka SAD-a Judy Rising Rinke, apostolski nuncij, mons. Luigi Pezzuto, monsi. Marin Barišić nadbiskup splitski, monsinjor Mate Uzinić biskup dubrovački, monsinjor Tomislav Rogić biskup šibenski, monsinjor Petar Palić biskub hvarsko-bračko-viški, monsinjor Zef Gashi nadbiskup barski u miru, monsinjor Ilija Janjić biskup kotorski u miru.

Tekst: BokaNews
Foto: Framost/Budimir Bošnjak