Jedna žlica meda sadrži 64 kalorije i 17 grama šećera, uključujući fruktozu, glukozu, maltozu i sukrozu. Nema vlakana, masnoća ni proteina, a ne može se pohvaliti ni visokim udjelom minerala ni vitamina.

Ono što medu daje posebnu moć su biljne komponente i antioksidansi. Tamnije vrste meda, kao što je na primjer kesten, sadrži više ovih tvari nego što je slučaj sa svjetlijim vrstama meda, primjerice cvjetnog.

Kvalitetni med ima cijeli niz važnih antioksidansa, koji su iznimno važni za očuvanje zdravlja srca, smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara i nekih tipova tumora, a pomažu i kod održavanja zdravlja očiju.

Visoki krvni tlak je problem s kojim muku muči sve veći broj ljudi, a upravo konzumacija meda može pomoći u snižavanju. Provedene su studije na štakorima, no i na ljudima koje su to potvrdile.

Med pomaže u snižavanju kolesterola, no nemojte pretjerivati jer je kolesterol često povezan s razinom šećera u krvi, a iako je med ipak zdraviji od rafiniranog šećera kakav se koristi u većini kućanstava, i dalje su glavnina njegovog sastava razni šećeri.

Fenoli i ostali antioksidansi u medu su povoljni po zdravlje srca i krvožilnog sustava, ali pomažu i kod opeklina i zacjeljivanja rana. Kod djece se često može javiti kašalj i problemi s infekcijama gornjeg respiratornog sustava, zato ga je dobro koristiti i medu, no i pojesti po žličicu ujutro.

Kad stavljate med u čaj, nemojte da je čaj vruć, već topao, odnosno mlak, kako med ne bi izgubio svoja svojstva dobra za zdravlje.

dnevno.hr