Sveti Teodozije rodio se u Kapadociji u Maloj Aziji oko 424. Kao mladić u crkvi je vršio službu čitača (lektora). On je tu službu shvatio najozbiljnije pa je to činio s razumijevanjem onoga što čita.

Osobito su ga dirnule one Isusove riječi, da će svatko tko ostavi oca, majku, braću i sestre, poradi Evanđelja, postići mnogo više i na koncu život vječni. Tako je Teodozije odlučio poći u Jeruzalem kako bi postao redovnik pustinjak. Nije prošlo mnogo vremena i on je postao najznamenitiji vođa redovnika toga doba u Palestini. Brzo se raširio glas o njegovu pokorničkom i svetom životu te se oko njega okupljalo sve više vjernih učenika.

Najprije je sagradio jedan samostan u blizini Betlehema, a potom je nastalo i cijelo naselje za hodočasnike, za bolesne, za stare i nemoćne. Osnovao je znameniti samostan u pustinji Ginda uz Mrtvo more, u kojem je boravilo stotinjak eremita različitih narodnosti (Grci, Armenci, Arapi). Uživao je veliki ugled te ga je stoga jeruzalemski patrijarh imenovao vizitatorom svih samostanskih zajednica diljem Palestine.

Kad se pojavilo krivovjerje o Isusu kao Osobi, Teodozije, unatoč carevu zahtjevu da i on stane uz krivovjerje, ostaje vjeran svojoj pravoj vjeri. Car Anastazije tada ga je poslao u sužanjstvo na 10 godina. Nakon isteka toga vremena vratio se ponovno u svoj samostan. Provodeći svoj redovnički život pokornički i sveto, još je mnoga dobra učinio svojim primjerom, naukom i djelima.
Umro je 529. u 105. godini.

Izliječio je jednu ženu „s koje je otpadala koža poput trnja“ – premda bi opis više odgovarao gubi ili nekoj kožnoj bolesti, u tradiciji se vjeruje da je to bio rak, te je, kao prenosi Bitno.net, jedan od zaštitnika bolesnih od raka.

KT