Sveta Anđela rođena je 1470. godine u Italiji u mjestu Desencano u obitelji Merici u kojoj primila kršćanski odgoj. Kad je imala 15 godina umrli su joj roditelji. Na njezino životno usmjerenje presudni utjecaj imali su ondašnji veliki govornici koji su upozoravali na opasnosti renesanse koja je bila u punom zamahu. Kako bi izbjegla te opas­nosti, odluči se potpuno posvetiti Bogu. Stupila je u Treći red svetog Franje Asiškoga i zavjetovala Bogu djevičainstvo te je hodočastila u brojna svetišta po Italiji, a taikođer i u Svetu Zemlju.

Vrativši se u Italiju, u Bresciji je 1535. godine osnovala žensku družbu koju je stavila pod zaštitu svete Uršule, zbog čega se ta družba i zove „Družba svete Uršule” ili „Uršulinke”. Svrha koju je sveta Anđela postavila svojoj družbi jest skrb za žensku mladež, posebno za one djevojčice koje su ostale bez roditelja. Po zamisli svete Anđele, članice njezine Družbe ne bi bile vezane na samostanski način života nego na život u svijetu, u svojim obiteljima, kako bi se mogle nesmetano posvetiti apostolatu. To bi zapravo imao biti ženski sekularni institut koji se posvećuje odgoju, vjerničkoj pouci i karitativnoj djelatnosti, prvotno među ženskom mladeži. Ta je ideja, međutim, bila preuranjena za ono vrijeme. Stoga je papa Pio V. naredio neka Uršulinke žive u samostanima, kao i druge redovnice, i neka se bave svojim apostolatom. Sveti Karlo Boromejski za njih je našao konkretan način apostolata u svojoj biskupiji.

Anđela Merici je umrla u Bresciji 27. siječnja 1540. Svetom ju je proglasio papa Pio VII. 1807. godine. Do 1955. godine njezin se blagdan slavio 31. svibnja. Kad je 1955. godine toga datuma uvedena svetkovina Vlažene Djevice Marije Kraljice, njezin se spomendan slavio 1. lipnja, a nakon reforme Rimskog kalendara 1969. godine, slavi se na današnji dan.

Sestre Uršulinke su se ubrzo proširile ne samo po Italiji nego i po drugim zemljama. Kod nas su došle 1703. godine te su osnovale samostan i školu u Varaždinu. U toj školi odgojene su generacije ženske mladeži. Danas se kod nas sestre Uršulinke sve više uključuju u župni i obiteljski apostolat.