Penkala je 1908. godine u Zagrebu počeo konstruirati zrakoplov, kojim je upravljanje trebalo biti toliko jednostavno da bilo tko na njemu može letjeti bez …

Poznat je kao tvorac mehaničke olovke i nalinaliv pera…
Umro u Zagrebu, 5. veljače 1922.‎
Nacionalnost: Hrvat
Penkala je rođen 20. travnja 1871. u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u Mađarskoj (danas Slovačka). Poljsko-nizozemskog je podrijetla. Jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Nakon mature 28. rujna 1892. i završetka studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu 25. ožujka 1898. i pisao doktorsku disertaciju s područja organske kemije.

Nakon ženidbe izabrao je Zagreb kao boravište svoje obitelji i nastanio se na današnjem Trgu kralja Tomislava br. 17. Ovdje je počela njegova blistava karijera. Prihvatio je državnu službu i 14. lipnja 1904. položio službenu prisegu. S vremenom je svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.

Penkalin zasigurno najpoznatiji izum je automatska mehanička olovka.

Kao ilustraciju kolika je popularnost Penkalina izuma bila na samom početku zanimljivo je reći da je samo na osnovu 10 uzoraka mehaničke olovke koje je odaslao po Europi Penkali stiglo narudžbi za izradu 100.000 olovki. Slijedeći korak u proizvodnji mehaničke olovke bila je izrada grafitnih mina u boji. Tako je kupac kupovinom jedne olovke dobio mogućnost da olovka s jedne strane piše crvenom, a s druge plavom bojom. Nakon već postignutog uspjeha nije posustajao te je počeo stilizirati olovke za različite potrebe, a što je opet donosilo nove narudžbe. Novine su oduševljeno pisale o olovci koju ne treba šiljiti te je stoga uvijek jednake duljine i stoga prikladna za svačiju ruku.
Reklami svojih izuma Penkala je poklanjao veliku pozornost. Tako je 30. listopada 1910. u Grazu praktikant trgovca Brauna, koji je imao pravo zastupstva penkale, reklamirao penkalu. Praktikant je bio odjeven u elegantnu odjeću, a u ruci je nosio ogromnu penkalu poput štapa za šetnju. Mladić se šetao ulicama Graza, a građani su se osmijehivali originalnoj reklami. Međutim, policajac koji je opazio mladića smatrao je kako mladić krši zakon te je “objekt javne seznacije” priveo u policijsku postaju. Gradsko vijeće, nadležno za sigurnost, objavilo je da su maske, prerušavanje i maskirne povorke zabranjene i kažnjive te da se maskirane osobe imaju zatočiti. Cijeli slučaj završio je na koncu u novinama. Koliko je pažnje reklamiranju posvećivao Penakla govori i podataka da je on osmislio dizajn zaštitnog znaka svog poduzeća – simpatičnog čovječuljka s ogromnim ušima i špicastim nosom (što je ustvari Penkalina karikatura).