Sveti Benigno iz Todija (Benignus, Benigno di Todi), mučenik, živio je i djelovao u III. i IV. stoljeću. Bio je jedna od posljednjih žrtava progona careva Maksimijana i Dioklecijana. Rođen je u Todiju (provincija Perugia, Umbrija) i tamo zaređen za svećenika. Velikom snagom duha podnio je mučeništvo za Krista Gospodina oko 303 godine. Njegovo izmrcvareno tijelo pokopano je na cesti koja je iz Todija vodila za Vicus Martis (danas Massa Martana) i na tom mjestu je kasnije podignut benediktinski samostan.

Danas se tamo nalazi naselje koje po njemu nosi ime San Benigno. Relikvije svetog Benigna smještene su početkom XX. stoljeća u crkvu svetog Silvestra u Todiju, gdje i danas počivaju. Vjernici ga tamo časte zajedno sa svetim Valentinom, biskupom Ternija. Jedan je od 140 svetaca s kolonada na rimskom Trgu svetog Petra.

Osim sveca iz Todija ime Benigno (hrvatski Dobroslav, Dobriša) nosi najmanje dvadesetak svetaca: tri biskupa, šest mučenika, jedan švedski svećenik, jedan pustinjak i mnogi drugi. Ovim prilogom odajemo počast svima njima.