Blagdan koji slavi Katedru sv. Petra datira još od samih početaka kršćanstva, a potječe iz drevnog grada Rima i davnog IV. stoljeća. Njime su kršćani zahvaljivali Bogu za poslanje povjereno apostolu Petru i njegovim nasljednicima. Želimo li pronaći na stranicama Svetoga pisma početke Petrova primata, okrenut ćemo tekst sv. Mateja (16, 13–19), gdje Isus pita učenike što ljudi misle o njemu. U ime svih, Šimun Petar mu odgovara: „Ti si Krist, Sin Boga živoga!“. Isus mu na to reče: „Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer tebi to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj nebeski! A ja tebi kažem: Ti si Petar – Stijena,  i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa štogod svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima.“  U tom slikovitom opisu sam Isus predaje Petru učiteljsku vlast u svojoj Crkvi, da je on dalje  gradi i učvršćuje.

Sam naziv blagdana, tj. „katedra“ doslovno označava biskupovo nepomično sjedalo, postavljeno u Majci crkvi njegove biskupije, po kojoj se ta crkva naziva „katedralom“ i simbol je biskupove vlasti. On je, kao nasljednik apostola, pozvan čuvati i braniti, te prenositi evanđeoski nauk svojoj kršćanskoj zajednici. Kada biskup preuzima odgovornost za mjesnu Crkvu koja mu je povjerena od Svetog Oca, on simbolično nosi mitru i štap i sjeda na katedru. S toga sjedala on će voditi i pratiti vjernike svoje biskupije. Svaka biskupija bilo gdje na svijetu, ima biskupa, te katedru u mjesnoj Crkvi kojom taj biskup upravlja.

I Sveti Otac je također biskup. On je biskup rimske mjesne Crkve,  a vrhovni je  poglavar sveopće Crkve, pa tako u njoj ima apsolutnu vlast. On je suveren na malom području u gradu Rimu, Vatikanu. Pri upravljanju Crkvom papi pomažu mnogi uredi Rimske kurije, kongregacije, komisije, akademije… Papa i njegovi uredi u kanonskom se pravu nazivaju Apostolska Stolica. Papa i zbor svih biskupa predstavljaju vrhovnu vlast CrkveTo znači da u Katoličkoj Crkvi postoji katedra koja ima nepisano prvenstvo, a to je katedra  Svetoga Oca, rimskog biskupa u Vatikanu.

Slaviti Katedru sv. Petra znači slaviti zaštitnika svih kršćana, i stijenu koja postojana stoji da se na njoj dalje izgrađujemo. Katedra sv. Petra je simbol jedinstva Crkve i zajedništva svih vjernika. To možemo pronaći i u različitim crkvenim tekstovima i dokumentima kroz povijest.

”Slično je odlučeno… da treba biti proglašeno da… je sveta Rimska Crkva smještena na čelo ne saborskim odlukama drugih Crkvi, nego je primila prvenstvo evanđeoskim glasom našeg Gospodina i Spasitelja, koji kaže: ‘Ti si Petar-Stijena…’ Prvo sjedište, prema tome, je ono Petra apostola, ono Rimske Crkve, koje nema niti mrlja niti nesavršenstva niti išta slično” (Papa Damaz I., Damazov dekret, 3 [382. god.]).