Smijeh i veselo praznično raspoloženje dočekalo nas je u Crkvi Svete Barbare

Uprkos pandemiji, radost i duh Uskrsa nisu izostali. Pozitivnoj atmosferi svjedočili smo u Mostaru. Smijeh i veselo praznično raspoloženje dočekalo nas je u Crkvi Svete Barbare u Mostaru. Članice molitveno-kulturne zajednice Sveta Barbara već 15 godina zajedno se pripremaju Uskrs.

– Volimo te stare tradicije uklopiti sa nečim novim. Recimo, sad ste vidjeli da smo ukrašavali jaja koja su već farbana u lučini. To je naša stara tradicija gdje se kokošija jaja kuhaju u lučini, oguljini crvenog luka, da dobili svoju boju. Recimo, moja baka, mama pa i ja sam jedno vrijeme koristila razne trave u čarapama, objašnjava Kristina Pehar, voditeljica radionice.

Članice su nam pojasnile tehnike koje koriste za farbanje, te demonstrirale cijeli proces nastajanja unakitanih ukrasa na jajima.

Konturama ukrašavati ili dequpaze tehnika i lijepimo motive sa salveta koje nađemo, koji na se svide i ukrašavamo ponovo sa konturom. Samo volji na maštu i to je to, kazala nam je Cvita Marić.

– Ovako druženje jedno lijepo, ugodno i ja ovako volim dosta jaja obojiti, razne tehnike učimo, dodaje Mirjana Marić.

Ove članice njeguju još jednu tradiciju koju su naslijedile od svojih predaka. U pitanju je tehnika veza sa zlatnom ili srebrenom ukrasnom niti zlatovez.

– Radi se najprije crtež koji se prilijepi na zadnju stranu preko pliš tapete i dalje se ubodimo igle dalje izrađuje slika, nije u pitanju obični već isprepletanje niti i dobijamo sliku na pliš tapeti, kaže Šima Ivanković, voditeljica radionice Zlatovez.

Zbog pandemijskih uslova okupljaju se u reduciranom broju, a radove su ranijih godina imali prilike predstaviti i široj javnosti.

 

Uz distancu i poštivanje mjera, svi običaji mogu se praktikovati, te su za nam sami kraj demonstrirale i tradicionalno razbijanje pisanica.

Priču iz Mostara donosi naša Samra Tufek.

/okanal.oslobođenje.ba/