Danas je sv. Norbert, utemeljitelj Družbe premonstranata. Rođen je oko 1085. godine u plemićkoj obitelji Gennep u rajnskom području. Njegov rodni kraj danas pripada Nizozemskoj, ali je blizu njemačke granice. Još kao mladić postao je kanonik zborne crkve u Xantenuali bez svećeničkog reda.

Budući je svoju naobrazbu stjecao na carskom dvoru Henrika V., bio je posve upućen u crkveno-državne odnose, pa ga te službe ničim nisu privlačile. Predan svjetovnim užicima, jednom je samo uz Božju pomoć preživio udar groma koji ga je srušio s konja i onesvijestio. Doživio je sličnu sudbinu svetoga Pavla, pa je i Norbert ponovio apostolove riječi „Bože, što mi je činiti?“. U srcu je čuo odgovor “Obrati se od zla i čini dobro. Traži mir i idi za njim.“ Odlučio je tada napustiti taštine i ispraznosti ovoga svijeta i stupio u benediktinski samostan u Siegburgu. Svećeničke zavjete primio je 1115. i potom se vratio u samostan.

Vrsni propovjednik i čovjek od akcije, potaknut duhom obnove, počeo je obilaziti sela i gradove i svjedočiti evanđeosko siromaštvo riječju i životom. Za njim su se poveli mnogi vjernici, a neki su postali njegovi učenici i suradnici. Godine 1120. utemeljio je usred osamljene šumske doline u Prémontréu, nedaleko Laona u Francuskoj, premonstratenški red, bijele kanonike augustince, koji su po njemu nazvani norbertinci. Sa svojom subraćom posvetio se potpuno Bogu i apostolskom životu. Nastojali su živjeti poput Isusovih apostola, u odricanju, siromaštvu i zajedništvu. Postali su revni misionari u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, a usput su osnivali nove samostane muške i ženske grane svoga reda.

Doskora je bio imenovan nadbiskupom grada Magdeburga, tada poznatog središta. Kao nadbiskup ujedno je bio i carski kancelar. Tako je Norbert imao utjecaja na kralja Lotara, posebice kad ga je nagovorio da ostane uz zakonitog papu Inocenta II. Iscrpljen pokorama i napornim propovjedničkim životom, Norbert je umro 6. lipnja 1134. godine ostavivši za sobom vječni trag svetosti. U vrijeme Reformacije tijelo mu je preneseno u samostan Strahov u Pragu. Zaštitnik je mira i sretnih poroda.

Stavljamo se u moćni zagovor ovog sveca.