Zamislite sveca koji je bio poznati iscjelitelj i veliki mističar, koji je razgovarao s Isusom i Marijom i 47 godina posjedovao nesvakidašnji dar od Boga kojim je mogao vidjeti gotovo sve tajne, one sadašnje i one u budućnosti. Je li to bio asketski redovnik ili anđeoska opatica? Ne, to je blažena Anna Maria Taigi, obična domaćica i majka sedmero djece. Blažena Anna Maria Taigi živjela je svetim životom kao obični laik sa svakodnevnim odgovornostima, suprugom i djecom. Blažena Anna Maria je veliki podsjetnik da intiman život duše s Bogom nije namijenjen samo pobožnim i posvećenim, već svim ljudima.

Udana za pobožnog čovjeka nagle naravi

Anna Maria rođena je 29. svibnja 1769. u Sieni, Italija. Nije posjedovala bogatstvo ni svjetovna sredstva. Kao mlada žena, udala se za Dominica Taigia, pobožnog čovjeka, ali nagle naravi. Jednog dana, dok su bili u Rimu u Bazilici sv. Petra, Anna Maria je bila potaknuta nadahnućem da se odrekne svoje svjetovnosti. Odrekla se nekih ispraznosti poput odjeće i nakita, a nakon toga započela novi život samoodricanja. Time je krenula sa životom poslušnosti, pokornosti, strpljenja, poniznosti i samoodricanja.

Brak je za nju bio najveća nebeska misija

Anna Maria je našla mnoge načine da svoju duševnu disciplinu strpljenja i ljubavi iskoristi prema svome mužu i djeci. Smatrala je brak jednom od najvećih nebeskih misija. Punih 49 godina predavala se svom mužu, održavajući mir, ublažavajući njegovu narav i osiguravajući sve potrebno svojoj obitelji. Bila je najizvrsnija kućanica. Uvijek je prvo ispunjavala svoje dužnosti supruge i majke, upravljajući dnevnim aktivnostima svoga doma; kuhanje i čišćenje, odgajanje djece, podučavanje na molitvu. Prigrlila je mučeništvo poniznosti predavajući se svima oko sebe. Bio je to njen poziv na svetost u svakodnevnosti braka i majčinstva.

Bila je požrtvovna, ali to nije očekivala od drugih

No iako si je blažena Anna Maria zadavala velike pokore i žrtve, nije to nikad zahtijevala od drugih ljudi. Zapravo, više se trudila služiti drugima oko sebe, pogotovo svojoj obitelji kako bi se osjećali ugodno i sretno. Unatoč svojoj požrtvovnosti, pokazivala je veliku naklonost prema drugima, posebno suosjećanje i ljubav prema siromašnima i onima koji pate. Prije svega služila je Bogu kroz služenje svojoj obitelji i drugima.

Također, posvetila se Crkvi, osobito sakramentima svete ispovijedi i euharistije te je svakodnevno prisustvovala svetoj Misi. Posebnu odanost imala je prema našoj Blaženoj Majci i Presvetom Trojstvu. Dana 26. prosinca 1808., kao laik, pristupila je Trećem redu Presvetoga Trojstva. Svakodnevno je živjela sakramentalni život.

Jednom joj je unutarnji Isusov glas rekao: “Najveće od svih postignuća je da ste usred svijeta, a ipak ga držite pod nogama.” Isus joj je također rekao: “Vrlina se ponajprije sastoji u obuzdavanju vlastite volje. ”

Blažena Djevica Marija je također razgovarala s Annom Marijom. Rekla joj je: “Prije svega, trebaš biti posvećena vršenju Njegove volje i stalno mu prikazivati svoj život; u tome leži tvoj posebni poziv. ” Istinska krepost je predavanje naše volje Božjoj ljubavi u svemu.

Blažena Anna Maria bila je svetica modernog doba

Isus je pozvao Anna Mariju da živi požrtvovnost i otkupiteljsko trpljenje kroz svoj brak i majčinstvo. Kroz svakodnevni život napredovala je u pobožnosti i svetosti. Blagoslovljena Anna Maria Taigi umrla je 9. lipnja 1837., a danas se 9. lipnja slavi njen spomendan. Godinama kasnije, njezino tijelo je ekshumirano i pronađeno netaknuto. 30. svibnja 1920., papa Benedikt XV., proglasio je Anna Mariju blaženom te je tako jedan korak od službene kanonizacije. Sada je poznata kao zaštitnica kućanica, majki i žrtava verbalnog i bračnog zlostavljanja.

Blažena Anna Maria Taigi je svetica modernog doba. Ona nas podsjeća da bez obzira na to u kojem smo trenutku života ili koje nam je zvanje – laici, samci, oženjeni, s djecom ili bez djece, Bog nas poziva da se odreknemo samoljublja i samovolje, prepustimo se Njegovoj volji, žrtvujemo za dobro drugih, i na taj način nastojimo biti sveci u svijetu.