Danas slavimo svetog Ireneja Lyonskog, biskupa i crkvenog naučitelja. Djela svetog Ireneja osiguravaju ovom svecu visoko mjesto među ranim crkvenim ocima, jer je njegovo izlaganje crkvene doktrine postavilo temelje katoličkoj teologiji i odigralo ključnu ulogu u borbi protiv gnostika, koji su predstavljali veliku opasnost za čistoću kršćanskog nauka onoga vremena.

Irenej je oko 125. godine rođen vjerojatno u nekoj primorskoj pokrajini Male Azije, gdje je apostolsko nasljeđe još bilo živo. Najviše ga je nadahnuo sveti Polikarp iz Smirne, koji je osobno poznavao apostole ili njihove neposredne učenike. Odatle je Irenej krenuo širiti vjeru u tada pogansku Galiju, današnju Francusku. Služio je kao svećenik u Lyonu pod njegovim prvim biskupom Potinom, koji je i sam potjecao s Orijenta.

Godine 177. Ireneja su poslali u Rim. Za to su vrijeme u gradu izbili strašni progoni kršćana, u kojima je stradao i mjesni biskup. Po povratku iz Rima, Irenej je zauzeo njegovo mjesto. Po njegovoj se biskupiji uskoro poput plamena počeo širiti gnostički nauk, pa je Irenej poduzeo sve moguće mjrere da spriječi njegovo daljnje širenje. To je učinio prvenstveno perom, izlažući njihove pogreške. Napisao je pet knjiga u kojima pobija krivovjerni nauk različitih sekti onoga vremena, suočavajući ih s naukom apostola i Svetim pismom. Djela je pisao na grčkom, ali su ubrzo prevedena na latinski i postigla veliki uspjeh u suzbijanju krivovjerja.

Točna godina njegove smrti nije nam poznata, ali vjeruje se da je umro 202. Pokopan je ispod oltara crkve svetog Ivana u Lyonu, koja je uskoro i nazvana po njemu. Kalvinisti su u šesnaestom stoljeću uništili njegov grob i raspršili njegove zemne ostatke, tako da im se zameo svaki trag.