S oko 92% vode po obroku, lubenica je sigurno jedna od najboljih ljetnih namirnica. Većina ljudi gravitira sočnom centru i baca koru lubenice, pretpostavljajući da žilava vanjština nije jestiva. No ispada je kora od lubenice ima niz zdravstvenih koristi.

Možete li jesti koru lubenice?

Kore lubenica se koriste još od antičkih vremena, a svoju su uporabu izgubile u suviše konzumerskom društvu. Međutim, s narastanjem svijesti o održivosti okoliša i nastojanju da se što više otpada iskoristi u druge svrhe, kora lubenica je počela uživati staru slavu. U tom je slučaju preporučljivo potražiti organsko uzgojeno voće koje nije tretirano herbicidima ili pesticidima, piše Naturala.hr.

Prednosti kore lubenice

Sve dok voće ispunjava standarde kvalitete, bijeli i zeleni dijelovi lubenice su bogati hranjivim tvarima poput magnezija i kalija i imaju niz prednosti:

Dobar su izvor vlakana

Bijeli dio kore je dobar izvor vlakana koji pomaže u probavi. Prehrana bogata vlaknima može poboljšati zdravlje probave i pomoći u kontroli kolesterola i razine šećera u krvi. Budući da kora sadrži manje šećera i više vlakana nego meso lubenice, pomaže u usporavanju apsorpcije šećera u crijevima.

Sadrže korisne aminokiseline

Kora je također dom prirodne aminokiseline zvane L-citrulin. Pokazano je da ono pomaže u snižavanju krvnog tlaka kod odraslih osoba s hipertenzijom, kao i da povećava atletske performanse. Bubrezi je pretvaraju u drugo aminokiselinu nazvanu L-arginin i dušikov oksid. On pomaže u proširenju vena i arterija, omogućavajući bolji protok krvi prema srcu i mišićima.

Načini upotrebe kore lubenice

Osim što je možete jednostavno pojesti dok jedete ostatak lubenice, možete je umiješati u smoothie ili dodati soku. Da biste napravili osvježavajući napitak od kore, izmiješajte jagode, led i limunov sok s jednom do dvije kriške lubenice (s korom, naravno). Dodavanje meda i đumbira nije obavezno, ali pomaže unijeti dodatne hranjive tvari. Koru možete nasjeckati i u salate, salse ili dodati voćnim ražnjićima.