Crkva danas slavi blagdan sv. Pacifika Severinskog. Njegovo ime prevedeno na hrvatski jezik bilo bi Mirko ili Miroslav. Pacifik je rođen oko 1653. godine u San Severinu u Italiji. U 17. godini pristupio je franjevačkoj zajednici. Nakon svećeničkog ređenja određen je za profesora teologije i propovjednika, ali je zbog bolesti morao napustiti te dužnosti. Bolovao je 35 godina, strpljivo podnoseći i nerazumijevanja okoline. U bolesti je gradio svoj duhovni život. Ljudi su ga rado susretali, a iz susreta s njim uvijek bi zadobili neko čudesno ohrabrenje i pouzdanje. Svojom je pojavom svima ulijevao povjerenje. Sveti je Pacifik umro na današnji dan 1721. godine.

Na današnji je dan 1999. godine papa Ivan Pavao II. blaženim proglasio mariborskog biskupa Antuna Mariju Slomšeka. Rođen je 1800. godine u selu Slom, nedaleko od Celja, a umro 1862. godine. Slovenski narod prvoga mariborskog biskupa pamti kao izuzetnoga pastoralnog i kulturnog djelatnika i buditelja narodne svijesti. Uz zalaganja na polju ekumenizma i odgoja svećenika i vjernika, bio je jedan od prvih koji se u srednjoj Europi zauzeo za jedinstvo kršćana. Utemeljio je bogosloviju i teološku školu u Mariboru, doveo je lazariste u Celje, dobro organizirao pastoralni rad i osnovao tiskaru ‘Mohorjeva družba’.

Zahvaljujući biskupu Slomšeku i granicama nove biskupije, Štajerska je teritorijalno i nacionalno ostala slovenska. Maribor je, kao novo biskupijsko sjedište, doživio procvat u kulturnom, školskom, duhovnom i nacionalnom smislu. Postupak proglašenja blaženim biskupa Slomšeka više puta su sprječavale političke ili ratne neprilike, a proces je konačno završen 3. srpnja 1998., kada je Sveta Stolica priznala čudo po zagovoru novog blaženika.