Sveta Ivana Franciska de Chantal, utemeljiteljica je reda Sestara Pohoda Marijina, čije se sestre nazivaju i salezijanke. Rođena je 28. siječnja 1572. godine u francuskom gradu Dijonu, kao kći predsjednika Burgundijskog parlamenta. Kad joj je bilo 18 mjeseci, majka joj je umrla, a čitav život protekao joj je u sjeni strašnih hugenotskih ratova. Nakon udaje za baruna de Chantala, rodila je šestero djece, koju je odgajala u pravoj kršćanskoj vjeri. Veliku je brigu posvećivala bolesnicima, siromasima i svima koju su u potrebi. U 29. godini ostala je udovica. Nesretnim slučajem njezin muž ustrijeljen je u lovu i preminuo je na njezinim rukama, opraštajući nevoljnom ubojici. Osnažena Isusovom i Marijinom ljubavlju i barunica de Chantal oprostila je ubojici svoga muža i postala je kuma njegovom djetetu.  

Odvažna, razumna i obrazovana plemkinja, nakon muževe smrti upoznala je ženevskog biskupa svetog Franju Saleškoga i izabrala ga za ispovjednika. Pod duhovnim vodstvom sv. Franje Saleškoga brzo je napredovala na putu savršenstva posvetivši se djelima milosrđa, pogotovo prema siromašnima i bolesnima. S njim je 1610. u Annecyju osnovala red Sestara Pohoda Marijina. Nova redovnička zajednica trebala je djevojkama i ženama omogućiti viši duhovni život bez strogih pravila, kakva su bila u svim klauzurnim redovima toga vremena. Nakon nekoliko godina, Red se proširio čitavom Francuskom. Ivana Franciska je za života osnovala 69 samostana, a vrata njezinih samostana bila su otvorena i za udovice i žene slabijeg zdravlja i starije životne dobi.

Poslije smrti biskupa Franje SaleškogIvana Franciska sama je vodila brigu o redovničkoj zajedniciU tim godinama sve je više primala mistične doživljaje kao milosne Božje dokaze. Umrla je 13. prosinca 1641. u francuskom gradu Moulinsu, u jednom od samostana svoga reda. Blaženom ju je 1751. proglasio papa Benedikt XIV., a svetom 1767. papa Klement XIII. Zaštitnica je udovica, zaboravljenih ljudi i roditelja odijeljenih od djece te mnogih župa. Od pisanih djela glasovita su njezina pisma sv. Franji Saleškom. Svetom je proglašena 1767. godine. Budući da se na dan njezine smrti slavi blagdan sv. Lucije, njezin je spomendan 12. prosinca.

Sestre Pohoda Marijina djeluju u Hrvatskoj već više od 60 godina. U Zagreb su došle 1. rujna 1947. na poziv biskupa Josipa Lacha i preuzele brigu za Dom Božje providnosti i za kapelu Corpus Domini. Red Sestara pohoda Marijina i danas je omiljen i uspješan u svijetu, sa 161 samostanom u 33 zemlje.

Misli svete Ivane Franciske de Chantal

Što se više oslobodimo onoga što nije Božje, više će nas ispuniti sam Bog; ne brinimo se za sebe, Bog će se brinuti za nas.

Kada Bogu ne bismo ništa drugo rekli osim da ga volimo, bilo bi to dosta, jer Bogu ne treba mnogo riječi.

Bog vodi one koji se u njega uzdaju.

Jedina naša želja treba biti da se svidimo Bogu.

/HKM/