Najvažniji datum u podizanju svijesti o sve većoj potrebi zaštite okoliša, obilježava se 5. lipnja, u više od 140 zemalja svijeta, kao Svjetski dan zaštite okoliša.

Upravo na današnji dan, 1972. godine, u Stockholmu je održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš (United Nations Environmental Programme (UNEP)).

To je najvažniji dan UN-ovog promoviranja i poticanja ekološke svijesti i djelovanja, kada je riječ o unapređenju i zaštiti okoliša. Na ovaj datum svjetske vlade i organizacije pokreću razne programe, projekte i aktivnosti kojima se ukazuje na važnost zaštite okoliša.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne i ekološke probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena ( obilne kiše, poplave, ekstremne vrućine i suše , hladnoće, otapanje ledenjaka…) i mnogih negativnih utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne snose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije, koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika…) kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te i mi kao pojedinci koji svojim razmišljanjem, nesavjesnim ponašanjem i životnim stilom bitno utječemo na okoliš u kojem živimo i svakodnevno boravimo.

Upravo onako kako mislimo i pazimo na svoje zdravlje, trebali bismo misliti i paziti i na zdravlje našeg planeta …jer samo čista voda, čist zrak i okoliš preduvjeti su i našeg zdravlja i opstanka, a također i opstanka biljnog i životinjskog svijeta – jednom riječju, preduvjet života na zemlji. Stoga, preuzmimo odgovornost i savjesnije se odnosimo prema prirodi: nastojmo proizvoditi manje otpada, a i isti savjesno odlagati, reciklirati; pametno kupovati i prenamjenjivati stvari; ne bacati hranu nego planirati, proizvoditi, kupovati i konzumirati onoliko hrane koliko nam je potrebno; izbjegavati i smanjiti upotrebu plastike, kemikalija i pesticida; više šetati, voziti bicikl, koristiti javni prijevoz i time smanjiti količinu ispušnih toksičnih plinova i doprinijeti manjem zagađenju zraka; štedjeti energiju i racionalnije koristiti vodu, njegovati zelene površine, pošumnjavati…

Zaista, puno je stvari koje možemo učiniti sa svoj okoliš – preuzimo odgovornost !!! Mislimo zeleno i budimo dobar primjer i zalog bolje budućnosti i sebi i generacijama koje dolaze.

 

/Misija FRAMOST/