Foto/ Izvor: Zupajastrebarsko.hr

Današnji sveti zaštitnik je papa Celestin V.. Rodio se 1215. u Iserniji (Molise), a po nekima u naselju Sant’Angelo Limosano, kao Pietro Angelerio, jedanaesto dijete skromnih seljaka. Sa 17 godina stupio je u benediktinski red, a 1239. povukao se u brda i postao pustinjak. U Rimu se školovao i postao svećenik.

Osnovao je čitav niz pustinjačkih naselja, a 1244. utemeljio svoju redovničku zajednicu, celestince, uklopljene u benediktinski red. Djelovali su u Abruzzu, Apuliji i Laziju. Kao pustinjak u planini Morrone (Abruzzo), prozvan Pietro da Morrone, izabran je za papu protiv svoje volje 5. srpnja 1294, nakon 27 mjeseci natezanja i međuvlađa.

Vjernički puk izvanredno je primio taj izbor, ali novi papa, prostodušan duhovnik, nije se razumio u politku ni u složene poslove rimske kurije. Htio je reformirati kler, ali nije želio postati igračka u rukama kralja Karla II. Anžuvinca. Nakon pet mjeseci odrekao se kao prvi papa u povijesti papinske časti i vratio se pustinjačkom životu. To je izazvalo snažnu reakciju kod prosjačkih redova, pa ga je novi papa Bonifacije VIII. zatočio u dvorcu Fumone, u blizini Ferentina (Lazio).

Tamo je preminuo na današnji dan, 19. svibnja 1296. Svetim ga je 1313. proglasio papa Klement V..

Zaštitnik je knjigoveža, Isernije, Aquile, Urbina, Molisea te mnogih drugih naselja, župa i crkava.

(Izvor/ Tekst: Zupajastrebarsko.hr)

SVETKOVINA DANA: Danas slavimo Duhove ili Pedesetnicu, blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, pedeset dana nakon Kristova uskrsnuća. Slavi se i kao blagdan rođenja Crkve jer su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnogi su se dali krstiti i primili Duha Svetoga.

Crkva danas slavi i svetog Ivu (Yves) Hélory iz Kemartina, bretonskog svećenika, ”odvjetnika siromaha”; te svetu Mariju Bernardu Bütler, švicarsku redovnicu, misionarku i utemeljiteljicu Družbe sestara franjevki misionarki od Marije Pomćnice.

Više o svecima dana možete doznati klikom na poveznicu službene web stranice župe svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko: http://www.zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp

/Misija FRAMOST/