Proslava ''Lipanjskih zora'', Orlovac, 11. lipnja 2024.

U sklopu manifestacije i Dana ”Lipanjskih zora” jučer je, 11. lipnja, u Ilićima svečano obilježena i proslavljena 32. obljetnica vojno redarstvene operacije ”Lipanjske zore”.

Službeni program i proslava započeli su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa na brdu Orlovac te kod Gospina kipa na Bakšimu, a zatim, uz intoniranje himne i mirozov, vijenci i svijeće su položeni i kod spomen obilježja za sve poginule i nestale u minulim ratovima i poraćima ispred crkve sv. Franje u Ilićima. Nakon toga uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio fra Luka Marić uz pratnju velikog mješovitog zbora ”Sv. Ante ’39” Cim.

Po završetku svetog misnog slavlja, proslava je nastavljena uz bogat kulturno zabavni program na igralištu OŠ Ilići.

Prisjetimo se…

Operacija ”Lipanjske zore” zajednička je operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine.

Prva je to velika akcija HVO-a, koja je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine i kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve i vraćeno pod kontrolu 1800 četvornih kilometara teritorija.

Većina vojnih stručnjaka smatra kako je ova akcija bila prekretnica u ratu u BiH, ali i kako je oslobađanjem doline Neretve spašena i južna Dalmacija. Oslobađanje desne obale rijeke Neretve kreće 11. lipnja 1992. godine.

U operaciji ”Lipanjske zore” sudjelovalo je ukupno 4670 hrvatskih vojnika. Tijekom prva dva dana poginulo je deset hrvatskih vojnika… NEKA IM JE VJEČNA HVALA I SLAVA !!

Polaganje vijenaca i svijeća na Orlovcu i Bakšimu…

Ilići…

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/