Foto/ Izvor: Zupajastrebarsko.hr

Današnji je zaštitnik sveti Vid (Vitus, talijanski Vito, njemački Veit), dječak mučenik u vrijeme Dioklecijanovog i Maksimijanovog progonstva. Rodio se oko 290. na Siciliji.

O njemu ima malo izvjesnih povijesnih podataka, ali postoje mnoge legende. Prema predaji, još dok je bio dječak, vlastiti otac Hylas, poganski sicilijanski senator, tukao ga je i prisljavao da se odrekne kršćanske vjere. Otac je kasnije oslijepio i žrtvovao rimskom bogu Jupiteru vola za ozdravljenje, ali uzalud. Oca je izliječila Vidova molitva, ali je dječak u svojoj dvanaestoj godini (po nekim legendama u sedmoj) ipak morao pobjeći u Lukaniju (danas talijanska pokrajina Basilicata), zajedno sa svojim učiteljem Modestom i njegovom ženom, odgojiteljicom Krescencijom, koji su ga i obratili na kršćanstvo i zbog toga bili izbičevani. Putem im je hranu na brodić donosio orao. U Lukaniji je Vid čudesima liječio bolesnike, pa ga je car Dioklecijan zajedno sa skrbnicima pozvao u Rim da mu ozdravi sina od padavice. Vid mu je izliječio sina, ali nije htio žrtvovati poganskim bogovima pa je osuđen na smrt, zajedno sa svojim skrbnicima. Bačen je u kotao vrućeg ulja (zajedno s jednim pijetlom, zbog toga ga i zazivaju kod predugog spavanja), iz kojeg je izašao nepovrijeđen, zatim su ga bacili u jamu gladnim lavovima, ali ih je on blagoslovio pa su samo ležali do njegovih nogu. Nakon brojnih mučenja, anđeo ga je izveo iz tamnice i otpratio njega i skrbnike u Lukaniju, gdje su oko 303. umrli od pretrpljenih muka.

Jedan je od 14 svetih zaštitnika u nevolji, zazivaju ga padavičari, živčani bolesnici, slabovidni, kod napada divljih životinja, ugriza pasa, ujeda zmija, udara groma, oluja, a zaštitnik je ljekarnika, pivara, gostioničara, podrumara, glumaca, komičarki i komičara, plesača, pasa, Češke, naše Rijeke te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Petruševec, Hrašća kod Jastrebarskog, Brdovec, Vrbovec, Mraclin kod Velike Gorice, Vrhovčak kod Samobora, Okučani, Predavac kod Rovišća, Pitomača, Komor Začretski, Vidovec, Varaždin, Madžarevo kod Novog Marofa, Donji Vidovec, Frkanovec kod Svetog Jurja na Bregu, Žažina kod Lekenika, Ozalj, Ladvenjak kod Karlovca, Prezid kod Čabra, Rijeka-katedrala, grad Rijeka, riječka nadbiskupija, Gračišće, Grožnjan, Buzet-groblje, Sveti Vid na Pagu, Privlaka, Zelovo kod Sinja, Sevid kod Marine, Vid kod Metkovića, Trsteno kod Dubrovnika, Smokovljani u Dubrovačkom primorju, Vidovice kod Orašja, Barlovci kod Banje Luke, Petrovac kod Budve).

Izvor/ Tekst: Zupajastrebarsko.hr

Crkva danas također časti i slavi i svetog Bernarda iz Menthona (Bernard de Menthon), redovnika augustinca; te svetog Izaka (hebrejski jicḥāq: neka se Bog smješka), starozavjetnog patrijarha, junaka starozavjetne knjige Postanka, sina Abrahama i Sare.

Više o svecima dana možete doznati klikom na poveznicu službene web stranice župe svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko: http://www.zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp

/Misija FRAMOST/