Nakon Ilića i Cima, Lipanjske zore su danas, 15. lipnja, prigodno i dostojanstveno obilježene i proslavljene i na Rudniku, Bakinoj Luci i u Orlacu, i to polaganjem vijenaca i svijeća na Rudniku ispred spomen-obilježja za poginule branitelja HVO-a II. bojne rudničke i pred križem u dvorištu crkve sv. Barbare; zatim u Bakinoj Luci kod spomen ploče na mjestu stradavanja Thomasa Otta R. Lindera te u Orlacu ispred spomen-obilježja za sve hrvatske vojnike iz tog mjesta poginule za vrijeme Drugog svjetskog i Domovinskog rata.

”Branili ste grad i dom, branili ste narod svoj. Za zemlju ste našu život dali, vječno snivajte u miru svom” 

… natpis je koji uz 44 imena stoji uklesan na spomen–obilježju poginulih branitelja II. bojne rudničke na Rudniku u Mostaru. I nebrojeno je mnogo mjesta na kojima stoji tako isklesan kamen da svjedoči o jednom vremenu i podsjeća na žrtvu vitezova koji, bez straha, ni pred čim ne uzmakoše i za nas i domovinu živote položiše. Kamen će vječno nositi spomen taj a mi čuvati istinu i njih od zaborava. Neka im je vječna hvala i slava !!

Dio današnjih događanja vezanih uz obilježavanja Lipanjskih zora na Rudniku, Bakinoj Luci i u Orlacu donosimo kroz fotografije gosp. Ante Borasa…

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/