Izvor-vrelo vode na Babunu, Ilići/ Foto: Ante Boras

I ove godine za proslavu svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika ‘kaptiranog’ izvora-vrela vode na Babunu u Ilićima, kao i crkve i mjesta Miljkovići, vrše se određene pripreme. Vjernici se pripremaju moljenjem krunice kroz tri prethodna dana, trodnevnom pobožnosti i sv. misom i uređivanjem misišta. Kako je uobičajeno, u Ilićima, na mjestu gdje je nekoć bila crkva sv. Ruže Viterbijske, (to čitamo u knjizi ‘Franjevačka Hercegovina’ fra Petra Bakule 1867. godine), okupi se lijep broj štovatelja sv. Ivana Krstitelja na Ivandanskoj uočnici koji najprije obave svoj zavjet, umiju se zdravom izvorskom vodom, pribivaju sv. misi koju predvodi mjesni fratar, a potom nazoče paljenju krijesova svitnjaka i iza toga Božji narod ostane u druženju i narodnom veselju do kasnije u noć…

Sveti Ivan Krstitelj je nebeski zaštitnik groblja i crkve u Miljkovićima kao i naselja Miljkovići. Za ovu svetkovinu vjernici se pripremaju trodnevnom pripremom, a na sam blagdan slavi se sv. misa s blagoslovom polja u 11.00 sati. Nakon mise u svakoj obiteljskoj kući su svečani objedi na kojima nazoče rodbina i prijatelji. Tijekom ljetnih mjeseci nedjeljna se sv. misa slavi u Miljkovićima uvečer u 19 sati… Tada je manja žega tako te je misarima ugodnije dolaziti u crkvu, a mještani mogu tijekom dana obaviti i razne posjete rodbini i prijateljima po okolnim mjestima.

Napominjemo kako je usred groblja u Miljkovićima i grob ‘neznanom’ fratru propovjedniku koji je putujući i navješćujući Božju riječ ondje zanoćio i te noći ondje i preminuo. Grob se prikladno njeguje i svojevrsno je zavjetno mjesto žiteljima.

Sveti Ivane Krstitelju, MOLI ZA NAS!!

Crkva sv. Ivana Krstitelja, Miljkovići/ Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/