Koncert TRIO SCHERZO – Mostarsko proljeće 2023. , XXV. dani Matice hrvatske Mostar/ Foto: SaraD

Raznim glazbenim priredbama i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika svake se godine diljem svijeta 21. lipnja proslavlja kao Svjetski dan glazbe. Ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnog suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada se glazbeni susreti u povodu Svjetskog dana glazbe i prvog dana ljeta organiziraju u mnogim gradovima u više od 110 zemalja svijeta.

Od 2005. godine manifestacija je, uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu), međunarodnog karaktera. Na gradskim trgovima, ulicama, parkovima ali i u javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata posebice među mladima.

U kolijevci Svjetskog dana glazbe, tog dana je dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć i nitko se ne smije žaliti zbog remećenja javnoga reda i mira. U mnogim afričkim državama Dan glazbe je proglašen i nacionalnim praznikom.

Svim glazbenicima i zaljubljenicima u glazbu želimo sretan njihov Dan !!

Koncert TRIO SCHERZO – Mostarsko proljeće 2023. , XXV. dani Matice hrvatske Mostar/ Foto: SaraD

Izvori: Hr.wikipedia.org; Skole.hr

Poveznice: https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_glazbe; https://www.skole.hr/21-lipnja-svjetski-dan-glazbe/

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/