Prvim danom ljeta se smatra najduži dan u godini – dan ljetnog solsticija (suncostaja), koji obično pada između 20. i 23. lipnja. Ove godine najduži dan bio je jučer, 20. lipnja, i najtoplije godišnje doba službeno je započelo u 22 sata i 50 minuta, a završit će 22. rujna u 14:43 sati.

Po konvenciji ljeto na sjevernoj Zemljinoj polutki traje otprilike od 20. lipnja do 23. rujna; a na južnoj Zemljinoj polutki od oko 20. prosinca do 21. ožujka.

Meteorološki, gledano prema temperaturi, ljeto počinje tri tjedna ranije, početkom lipnja, pa se mnogi zalažu kako bi zapravo godišnja doba i trebalo računati prema vremenskim prilikama i postići da se poklapaju točno s mjesecima. Za sada se još uvijek službeno godišnja doba računaju astronomski, prema zimskom i ljetnom solsticiju i ekvinociju, tj. prema položaju Zemlje u odnosu na Sunce u određenom trenutku.

Na dan početka ljeta, takozvanu dugodnevnicu (ljetnji solsticij) dan je najduži, a noć najkraća. Ispraćaj Sunca i njegov doček u zoru idućeg dana središnji su događaji vezani uz ljetni solsticij. Paljenje krijesa u čast Sunca običaj je kojeg baštini čitav europski kontinent. Jedna od zanimljivijih solsticijskih svečanosti odvija se u Stonehengeu u Velikoj Britaniji, gdje se svake godine okupi velik broj znatiželjnika i poštovatelja druida.

Za većinu ljudi ljeto donosi mnoge psihološke prednosti, jer toplina i svjetlost imaju pozitivne učinke na mentalno zdravlje i raspoloženje. Većina ide na zasluženi godišnji odmor, koji je također vrlo važan za mentalno i fizičko zdravlje. Ljeti smo puno opušteniji što je ključno za mentalno zdravlje.

Za ugodno ljeto ne zaboravite:

Piti mnogo vode i tekućine kako biste spriječili dehidraciju.

Zdravo se hraniti i unositi više svježeg voća i povrća u organizam.

Nositi šešire i zaštitne kreme za lice svaki put kada izlazite vani.

Fizički zahtjevne aktivnosti obavljati rano ujutro ili kasnije uvečer kada su temperature nešto niže.

Servisirati klima uređaje kako bi zrak koji udišete bio zdrav. (navodi Covermagazin.com)

Izvori: Covermagazin.com; Skole.hr

Poveznice: https://www.prisjetimo.covermagazin.com/?p=1485; https://www.skole.hr/21-lipnja-prvi-dan-ljeta/

/Misija FRAMOST/