Na današnji dan, prije točno 42. godine, 24. lipnja 1981., u malenom mjestu Međugorju u Hercegovini, šestero djece imalo je prvo ukazanje za koje su tvrdili da im se ukazala Blažena Djevica Marija, majka Isusa Krista. To ukazanje postalo je poznato kao početak fenomena međugorskih ukazanja koja traju do današnjeg dana.

Prvi dan ukazanja

Spomenutog dana, 24. lipnja 1981.godine, oko 18 sati djeca: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović vidjeli su na predjelu zvanom Podbrdo (na brdu Crnica) divnu, mladu ženu s djetetom u naručju. Taj put im ona nije ništa rekla, nego je samo rukom davala znak da joj se približe. Ali oni, iznenađeni i prestrašeni, nisu joj ipak pristupili bliže, iako su odmah pomislili da je to Gospa.

Drugi dan ukazanja

Drugog dana, 25. lipnja 1981. djeca su, po dogovoru, opet u isto vrijeme pošla prema mjestu gdje im se prethodnog dana ukazala Gospa, u nadi da će je opet vidjeti. I odjednom je bljesnulo svjetlo. Djeca su ugledala s njim i Gospu, ali bez djeteta u rukama. Bila je neopisivo lijepa, radosna i nasmijana. Rukama im je davala znak da joj se približe. Djeca su se ohrabrila i došla do nje. Odmah su pala na koljena i počela moliti Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. I Gospa je s njima molila, osim “Zdravo Marijo”. Poslije molitve počela je razgovarati s djecom. Ivanka ju je najprije upitala za svoju majku, koja je neka dva mjeseca prije toga umrla. A Mirjana je tražila od Gospe neki znak da se vidi da djeca ne lažu i da nisu luda.

Gospa ih je na kraju otpustila riječima: “Zbogom, anđeli moji! “. Prije toga, na pitanje djece hoće li im se opet sutra ukazati, odgovorila je potvrdno naklonom glave.

Sav taj prizor bio je, po svjedočanstvu djece, neopisiv. Toga dana, od djece koja su prethodnog dana vidjela Gospu, nisu bili na Brdu ukazanja Ivan Ivanković i Milka Pavlović. Umjesto njih došli su Marija Pavlović i Jakov Čolo. Otada se tim šestoro djece, po njihovu svjedočanstvu, Gospa redovito ukazuje. A Milka Pavlović i Ivan Ivanković, koji su bili prvog dana s ostalim vidiocima, više je nikad nisu vidjeli iako su se poslije priključivali ostalim vidiocima u želji opet je vidjeti.

Viđenja su se nastavila i slijedećih dana.

Stav socijalističke vlasti i progon

Tadašnji franjevci i svećenici Tomislav Vlašić, Jozo Zovko, Slavko Barbarić i Ljudevit Rupčić upozoravali su na progon jugoslavenskih službi, i na njihova nastojanja da se informacije o Međugorju prestanu širiti.

Visoki dužnosnik SR BiH i partijski ideolog Branko Mikulić u svom je govoru na Tjentištu 4. srpnja 1981., na ondašnji državni praznik Dan borca, okupljenim novinarima bez ustezanja izjavio “da su međugorsku Gospu izmislili kleronacionalisti”. I drugi su visoki komunistički dužnosnici u SR BiH nastojali umanjiti važnost ukazanja ili ih ismijati u javnom prostoru. Ondašnji član Predsjedništva SRBiH Ivo Jerkić na jednome je skupu u Čitluku jasno zaprijetio, etiketiravši međugorski događaj i ljude u svezi s njime još težim atributom – ustaštva, otvoreno navješćujući sudsku presudu: “Očigledno je da ono što se događa i kaže u raznim propovijedima, ispisanim parolama na raznim predmetima, pa sve do ustaških pjesama na povratku s proštenja, ne spada u domene vjere. Ako to ima političku boju i ako se želi manifestirati politički, onda se i mi s tim pravom miješamo u taj posao.” Nedugo nakon Jerkićevih izjava, iste večeri, 17. kolovoza 1981., fra Jozo Zovko uhićen je i odveden u istražni zatvor mostarskog Okružnog suda. Pred sudom je fra Jozu Zovka branio odvjetnik Milan Vuković. Namješteni sudski postupak koji je uslijedio bio je jedinstven po tome što je sadržaj Svetog pisma – Biblije postao dijelom optužbe i kazne koju je sud izrekao jednom fratru, za tekst koji fratri i svi ini službenici Katoličke Crkve svakodnevno čitaju. Ondašnje jugoslavenske komunističke vlasti nadale su se uhićenjem fra Joze Zovka zataškati Međugorska ukazanja i zaustaviti priljev hodočasnika iz cijelog svijeta u Međugorje.

Stav Crkve

Biskupska konferencija Jugoslavije održana u Zadru od 9. do 11. travnja 1991. godine dala je izjavu, iz koje navodimo dvije rečenice:

”Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Međutim, brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima, zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve.”

Međugorje danas

Ukazanja su se, dakle, nastavila i u idućim danima i godinama, u različitim vremenskim intervalima, i traju do današnjeg dana.

U međuvremenu Međugorje je postalo mjesto hodočašća milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji su prema vlastitim tvrdnjama tamo doživjeli velike milosti, te se većina njih ponovno vraća na ovo mjesto mira.

Katolička crkva još nije priznala status Međugorju kao službenog mjesta ukazanja, a u novije vrijeme ova tema postala je predmet javnih i medijskih rasprava.

Posljednju riječ o svemu će dati Katolička crkva, koja je čuvar baštine kršćanske vjere od apostolskih dana do danas.

Blažena Djevice Marijo, MOLI ZA NAS !!

Izvori: Narod.hr; Medjugorje.hr; Hr.wikipedia.org

Poveznice: 24. lipnja 1981. Međugorje – prvo ukazanje Gospe djeci u Hercegovini i početak fenomena Međugorja – narod.hr; https://hr.wikipedia.org/wiki/Me%C4%91ugorski_fenomen

/Misija FRAMOST/