Bile - najava 2018

Prastaro svetište – Misište na Bilima, jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini, priprema se za predstojeću svetu misu koja će se održati u nedjelju, 30. lipnja, s početkom u 11:30 sati.

Prve nedjelje po Petrovdanu, svake godine mještani iz susjednih župa  Mostara, Čitluka i ostalih hercegovačkih župa zajedno sa svojim fratrima tradicionalno se okupljaju na ovome misištu na Bilima gdje su se u vrijeme Turaka fratri zajedno sa svojim vjernicima krili da bi održavali svetu misu.

Svake godine, prve nedjelje po Petrovdanu, tradicionalno se služi sveta misa i blagoslov polja na starodrevnom svetištu na Bilima – ”Misištu”. Ove godine misa će se slaviti u nedjelju 30. lipnja, u 11.30 sati.

Povijesne činjenice o Misištu Bile.Prastaro svetište Misište zasigurno je najstarije svetište na Bilima ali i jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini uopće.

Za početak ćemo reći nešto o povijesti ovoga svetišta. Prema crkvenim zapisima koji datiraju od oko prije 700 godina možemo vidjeti da su se od tih starih vremena u Misištu služile Svete mise. Franjevci iz župe  Mostarski Gradac brižno su bilježili i kroz povijest pratili razvoj ovoga kraja tako da danas imamo sve zabilježeno u crkvenim knjigama.

Kroz taj dugi niz godina kršćanstvo kao vjera imalo je dobrih i loših razdoblja. Bilo je i kažnjavanja te progona kršćana a samim time i franjevaca koji su boravili i borave na ovim krajevima. Služenje svetih misa u Misištu nije nikada prekidano bez obzira u kakvom se položaju nalazilo kršćanstvo.

Prema pričama koje smo čuli pouzdano znamo da su se mise ponekad održavale tajno uz ogroman rizik koji su vjernici morali nositi na svojim leđima.

Zbog jake vjere i ustrajnih franjevaca iz godine u godinu kroz stoljeća i desetljeća služenje Svetih misa održalo se sve do danas. Svake godine prve nedjelje iza Petrovdana u svetištu Misištu se služi Sveta misa.

Bilo da ste iz ovih krajeva ili ste nekada davno otišli u bijeli svijet zna se da je misa uvijek te nedjelje iza Petrovdana, to je kao nepisani zakon, navodi Hercegovački portal.

Izvor: Hercegovački portal

Poveznica: Sveta misa na Misištu na Bilima u Nedjelju 30. lipnja | Hercegovački portal (hercegovackiportal.com)

Foto: Misija FRAMOST

/Misija FRAMOST/