Nepisano je pravilo a i tradicija da se prve nedjelje nakon svetkovine Petrovdana služi sveta misa s blagoslovom polja u Misištu na Bilima.

Ove godine ”Bilska nedjelja” pala je na nedjelju 30. lipnja. Svetu misu s blagoslovom polja, s početkom u 11.30 sati, jučer su zajedno s velikim brojem okupljenog vjerničkog puka slavili fra Mile Vlašić, fra Luka Marić i fra Andrija Nikić.  

Misište na Bilima jedno je od najstarijih misišta i svetišta u Hercegovini, gdje su se i za vrijeme vladavine Turaka fratri sa svojim vjernicima okupljali, krili i svete mise održavali.

*Nitko sa sigurnošću ne zna kada se počela držati sveta misa na Misištu. Vjerovatno nije prije 1563. godine dok je postojao mostarski samostan, ali nije isključeno da su i prije dušobrižnici pastorizirali pastire.

Ono što se sa sigurnošću zna je:

– da je cesta Grabova Draga – Misište (Male Bile) izgrađena 1973. na prijedlog tadašnjeg župnika fra Kornelija Kordića.  Premjere je uradio Mirko Bošnjak geometar u rudnicima Boksita na Lištici a radove su vodili Petar Bošnjak, Stipe Bošnjak-Čiča, Mirko Bošnjak-geometar, Jozo Marić Adžija i Žarko Marić Ivanov.

– da je za vrijeme fra Vinka Mikulića – Bajevića, Misište na Bilima ograđeno kamenim suhozidom, izgrađena je nova kapelica sa oltarom i zvonikom i nabavljeno je crkveno zvono.

– da su za vrijeme fra Tihomira Kutle (1987. god.) posađene lipe u Misištu.

– da je Petar Ćuže (1916) nehotice pucajući iz “pripilanice” ubio 1938 god. djevojku Lucu Rotim (1904),o čemu svjedoči kameni grob pod hrastovima, i lakše ranio Nikolu Marića iz Grabove Drage. (*Izvor: Grabova Draga)

Dio od svete mise i jučerašnjeg okupljanja i druženja na Bilima donosimo u fotografijama.

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/