Foto/ Izvor: (www.jabuka.tv)

Stevija (Stevia rebaudiana Bertoni) višegodišnja je razgranata grmolika biljka i jedna od 150 poznatih vrsta iz roda Stevia. Visoka od 1 m s poludrvenastom stabljikom. Listovi su dugi 2-3 cm, nasuprotno položeni kopljastog ili ovalnog oblika s nazubljenim rubom. Cvjetovi su bijeli i skupljeni u male cvatove. Kao sladilo koriste se listovi koji se beru ujesen i suše na suncu.

Iako je zapravo trajnica, stevija se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka. Stevija se može uzgajati kao lončanica, ali u hladnijim područjima treba ju prije zime unijeti u kuću. Ako prezimljuje u dobro osvijetljenoj prostoriji pri temperaturi od 15-20°C, zadržat će lišće i tijekom zime.

Listovi u svom sastavu sadrže osam vrsta glikozida, od kojih su najznačajniji steviozidi i rebaudiozidi. Osim glikozida ova biljka sadrži i mnoštvo drugih važnih nutrijenata, poput vitamina; A, B, C, minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i kroma te polifenola, tanina i eteričnih ulja.

Stevija je zacijelo najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smiju ili ne žele jesti rafinirani šećer. Pogodna je za one koji nastoje smršavjeti, dijabetičare, osobe koje su na anti-kandida dijeti, te za oboljele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos rafiniranog šećera.

Važno je naglasiti da njena primjena nije zabilježila pojavu štetnih nuspojava, kao što je slučaj s umjetnim zaslađivačima, navodi portal Jabuka.tv.

Tekst/ Izvor: (www.jabuka.tv)

Poveznica: https://www.jabuka.tv/stevija-prirodni-izvor-secera/

/Misija FRAMOST/