Proslavu Malog Uskrsa u franjevačkom centru sv. Ante u Cimu posebno svečanom jučer su učinili članovi Hrvatskog pjevačkog zbora ”Ivan pl. Zajc” iz Zagreba. Pod vodstvom maestra Zlatana Sindičića i pod dirigentskom palicom Marije Ramljak, a uz klavirsku pratnju naše profesorice Silvije Vukojević, svojim nastupom i pjesmom uzveličali su sveto misno slavlje i donijeli radost i oduševljenje u naše zajedništvo.

Hrvatski pjevački zbor ”Ivan pl. Zajc” osnovan je 1983. godine na poticaj glazbenog amatera Milivoja Maleševića, tadašnjeg predsjednika Kluba kulture RIZ-a, i maestra Zlatana Sindičića, do danas voditelja zbora. Ime je dobio po poznatom hrvatskom skladatelju Ivanu pl. Zajcu.

Zbor njeguje širok repertoar skladbi (a cappella i oratorijskog izraza) od starih majstora polifonije do suvremenih skladatelja, kako stranih, tako i hrvatskih. Četrdesetak skladbi hrvatskih skladatelja doživjele su svoju prvu izvedbu upravo u izvođenju ovog ansambla čime Zbor na svoj način pridonosi promidžbi suvremenog hrvatskog zborskog skladateljstva.

Sudjeluju na brojnim festivalima, gdje osvajaju značajne nagrade. 2004. Zbor je dobio plaketu Grada Zagreba za 20. obljetnicu rada, a 2011. na 1. Natjecanju hrvatske vokalne tradicijske  glazbe osvojio je prvo mjesto u svojoj kategoriji. Zbor ima snimljena dva samostalna nosača zvuka (”Ave Maria” i ”Negro Spirituals”) te više CD i DVD snimki gdje je sudjelovao kao jedan od izvođača (I.Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem; Corvus Corax: Cantus Buranus, više nosača zvuka sa ”Cro Patria” i dr.)

I to je samo dio djelovanja i uspjeha ovog nadaleko poznatog mješovitog pjevačkog zbora koji, kako to njegovi članovi vole reći, okuplja ljude koje spaja ljubav prema pjevanju, druženju i putovanjima.

Imati priliku ugostiti, čuti i upoznati ove vrsne pjevače i nadasve drage ljude je uistinu bila velika čast i zadovoljstvo. Zahvalni smo Gospodinu na tom daru i našim dragim prijateljima na dolasku.

U nadi i žarkoj želji da gostovanjem Zbora uskoro ponovno budemo počašćeni, za sve vas koji jučer niste bili u mogućnosti biti s nama i uživati u njihovu maestralnom zborskom pjevanju donosimo videozapis i fotogaleriju sa svetog misnog slavlja u Domu sv. Ante u Cimu i druženja u dvorani crkve sv. Franje u Ilićima nakon toga…

VIDEO možete pogledati klikom na poveznicu: Bijela Nedjelja .Sv Misa u crkvi sv.Ante -Cim – Mostar 7.4.2024 (youtube.com)

FOTO/ VIDEO: Ante Boras

/Misija FRAMOST/