Grad Split jučer je proslavio svoj Dan i blagdan sv. Dujma, svoga zaštitnika. Centralni događaj proslave bila je svečana procesija koja je krenula od katedrale, preko Pazara i Rive, do pozornice, gdje je sveto misno slavlje predvodio nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije monsinjor Zdenko Križić. Uz građane grada Splita te brojne goste i visoke uzvanike, u procesiji su sudjelovali i članovi našeg HKUD ”Sv. Ante-Cim”.

Večer prije, na uočnicu blagdana sv. Dujma, u ponedjeljak 6. svibnja, Folklorni ansambl ”Jedinstvo” iz Splita i Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ”Sv. Ante-Cim” iz Mostara su udruženim snagama, a pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i grada Splita, na pozornici splitske Rive priredili Folklorni koncert u čast svetog Dujma, zaštitnika grada Splita.

Koncert je bio dio programa manifestacije SUDAMJA 2024. – tradicionalne proslave blagdana sv. Dujma i Dana grada Splita; te suradnje Splita i Mostara, gradova prijatelja još od 1973..

Iznimno počašćeni sudjelovanjem u ovogodišnjoj SUDAMJI, zahvaljujemo se na pozivu domaćinu gradu Splitu i voditelju splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, gosp. Anti Ćaleti, najzaslužnijem za organizaciju i realizaciju ovog projekta i jačanju veza između naših gradova.

Zahvaljujemo se i našim dragim prijateljima – članovima FA Jedinstvo iz Splita… na gostoprimstvu, ugodnom ozračju i suradnji; te im čestitamo veliku obljetnicu- njihovih prvih 105 godina postojanja i djelovanja, koje su bile još jedan od povoda organizacije ovog koncerta.

Također, zahvaljujemo se i gradonačelniku grada Mostara, gosp. Mariju Kordiću, koji je dolaskom u Split i prisustvovanjem događaju, ponovno iskazao veliko poštovanje i podršku našem Društvu i radu.

Puni dojmova i pozitivnih emocija, dragim prijateljima iz Splita i ovom prilikom čestitamo blagdan njihova zaštitnika sv. Dujma i Dan Grada te se još jedanput iskreno zahvaljujemo organizatorima i našim domaćinima i radujemo nastavku suradnje, ponovnim susretima i druženjima, novim projektima i na dobro nam došlim SUDAMJAMA.

Program SUDAMJE 2024. započeo je 28. travnja devetnicom u čast sv. Dujma u katedrali, a završava 12. svibnja Međunarodnom veslačkom regatom ”Sv. Duje”.

Dio programa proslave u čast sv. Dujma i našeg pohoda Splitu 6. svibnja donosimo kroz snimku Folklornog koncerta i fotografije Ante Borasa.

VIDEO/ klik na poveznicu: https://www.youtube.com/watch?v=8jmzXUy39qk

Video/ Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/