U sklopu programa obilježavanja Mostarskog proljeća 2024. – XXVI. Dani Matice hrvatske Mostar, večeras je u prepunoj Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru, upriličeno predstavljanje knjige pod nazivom ”Roko, Bruno i Fran kod djeda i bake”, autorice Zdravke Mile Marijanović, poznate mostarske liječnice.

Ponovno inspirirana unucima, ”Roko, Bruno i Fran kod djeda i bake” šesta je knjiga iz pera dr. Marijanović, koja je prve pjesme počela pisati još u osnovnoj školi i objavljivati u dječjim časopisima.

Uz autoricu, u programu predstavljanja knjige sudjelovali su: recenzentice Tina Laco i Anita Martinac, urednik Miro Petrović, glazbenice Silvija Vukojević, Anamarija Vukojević i Nikolina Pandža Skoko; stihove je recitirao unuk Bruno Marijanović, a kroz program vodila Misijana Brkić-Milinković.

Zdravka Mila Marijanović …

rođena je 15. studenoga 1948. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, a Medicinski fakultet i specijalizaciju iz radiologije u Sarajevu. Edukaciju iz UZV dijagnostike završila je u Sarajevu i Zagrebu, a gradu na Neretvi i njegovim ljudima posvetila je cijeli svoj radni vijek. Na mnogim kongresima iz područja radiološke dijagnostike sudjelovala je sa stručnim izlaganjima i radovima, koje je struka odavno prepoznala.

Godine 2005. izabrana je za najuspješniju ženu grada Mostara iz područja medicine. Sudjelovala je 2008. na poslijediplomskom tečaju za usavršavanje liječnika iz područja UZV dojke, a 2009. dobila je priznanje za rad u zdravstvu i na polju zdravstvene edukacije.

Prve pjesme počela je pisati u osnovnoj školi i objavljivati u dječjim časopisima, a tijekom srednjoškolskih dana nagrađena je za priču na jednom od natječaja koje je raspisivao Grad Mostar.

Inspirirana svojim unucima, počela je pisati i za djecu i mlade. Svoje radove objavila je u književno-poučnom časopisu za mlade Cvitak i časopisu za kulturu, znanost i društvena pitanja Motrišta. Dobitnica je književne nagrade Krešimir Šego za 2021. godinu, koja se dodjeljuje najuspješnijim autorima – piscima za mlade u oblasti poezije, kratke priče i igrokaza za mlade.

”Roko, Bruno i Fran kod djeda i bake” šesta je knjiga dr. Marijanović. Prethodno su objavljene: ”Gnijezdo ljubavi” , ”Cvjetna priča”, ”Doktorica baka i unuk Roko”, ”Biseri života” i ”Zlatne riječi”.

S ponosom želimo spomenuti kako je dr. Zdravka Mila Marijanović aktivan član naše zajednice i veliki prijatelj Misije Framost, a odnedavno i član mješovitog pjevačkog zbora ”Sv. Ante ’39” Cim.

Našoj dragoj dr. Marijanović iskreno čestitamo i želimo obilje zdravlja, uspjeha i radosti i u daljnjem radu i stvaralaštvu; te još puno nezaboravnih trenutaka i avantura u igri i druženju s Rokom, Brunom i Franom 😊

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/