''Prosječan učitelj govori. Dobar učitelj objašnjava. Izvrstan učitelj pokazuje. Vrhunski učitelj inspririra!'' , William Arthur Ward

Napori Obrazovne internacionale (EI-a), svjetskoga saveza sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, doprinijeli su međunarodnome priznanju i obilježavanju Dana učitelja širom svijeta. Proglasio ga je UNESCO  1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada, a taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih, jer je obrazovanje temelj za razvoj društava i ostvarivanje održivog razvoja; te da se kao takav vrednuje i cijeni.

Učitelji igraju ključnu ulogu u razvoju i obrazovanju djece i mladih. Oni nisu samo prenositelji znanja, već i mentori, inspiratori i podrška svojim učenicima. Njihov utjecaj seže daleko izvan učionica, jer oblikuju buduće vođe, znanstvenike, umjetnike i građane. Svjetski dan učitelja je prilika da se učiteljima zahvali na njihovom posvećenom radu i posvećenosti njihovom pozivu.

Također, Svjetski dan učitelja potiče društva da prepoznaju važnost podrške učiteljima u njihovom radu. To uključuje ulaganje u njihovo profesionalno usavršavanje, pružanje adekvatnih materijala i resursa za učenje te osiguranje pravednih uvjeta rada. Sretan i motiviran učitelj ima sposobnost ostvariti veći utjecaj na svoje učenike i zajednicu.

Ideja o Svjetskom danu učitelja potječe iz organizacije “Internacionalna sindikatska konfederacija obrazovanja” (Education International), koja je međunarodna federacija sindikata učitelja i drugih obrazovnih radnika. Ova organizacija ima dugu povijest zastupanja interesa učitelja i poboljšanja uvjeta rada učitelja diljem svijeta.

1996. godine, tijekom svojeg svjetskog kongresa u Kigaliju, Ruanda, Internacionalna sindikatska konfederacija obrazovanja donijela je rezoluciju kojom se pozvalo na obilježavanje Svjetskog dana učitelja. Taj prijedlog podržan je i od strane UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu), te je rezolucija formalno usvojena 1994. godine.

Svrha Svjetskog dana učitelja jest promicati i slaviti važnost učitelja u društvu te ukazati na izazove s kojima se suočavaju. Također, ovaj dan pruža priliku za podizanje svijesti o potrebi poboljšanja statusa i uvjeta rada učitelja širom svijeta.

Svjetski dan učitelja postao je prilika za različite aktivnosti i događaje u mnogim zemljama. Učitelji se često nagrađuju i priznaju za svoj rad, a učenici, roditelji i zajednice izražavaju zahvalnost učiteljima za njihov trud i doprinos obrazovanju.

Dragi učitelji, nastavnici, profesori… sretan Vam Dan i od srca za sve HVALA!!

 

Izvori: /hr.wikipedia.org/, /fena/, /jabuka.tv/

/Misija FRAMOST/