Foto/ Snimka zaslona...

Nastavljamo s praćenjem novog programa Hrvatske matice iseljenika i stvaranja hrvatske tradicijske abecede. Nakon predstavljanja slova A i našeg HKUD ”Sv. Ante-Cim”, sa slovom B predstavit će se folklorna skupina ADRIA Duisburg.

B – BOULE

Boule ili Bule, nalaze se na Šibenskoj kapi i prepoznatljiv su ukras naše hrvatske baštine u cijelom svijetu.

VIDEO/ klik na: https://www.facebook.com/100064388361427/videos/961129368817136

Folklorna skupina ADRIA Duisburg predstavlja svjež dah hrvatske kulturne scene u Njemačkoj. Svoje umjetničko putovanje započeli su 16. veljače 2003. godine, zahvaljujući sinergiji Hrvatske katoličke misije i Saveza Hrvata u Duisburgu, pod vodstvom entuzijasta Snježane Gudilin i Tanje Maleš – Krznar.

Tanja, kao srce i duša skupine, s ljubavlju i predanošću vodi ADRIU sve do danas, prenoseći znanje o hrvatskim melodijama, plesovima i tradicionalnim instrumentima. Osim folklora, Tanja već više od 15 godina uspješno rukovodi tamburaškim sastavom “Zlatni Zvuci”. Cilj skupine od samih početaka bio je privući mlade i djecu da se upoznaju i zavole bogatstvo folklornog naslijeđa i narodnih pjesama iz raznih dijelova naše prelijepe domovine. Tanja je u sklopu društva kreirala 15 autentičnih koreografija.

Folklorna skupina ADRIA Duisburg ponosno čuva kolekciju od preko 300 originalnih nošnji iz raznih hrvatskih regija, kao i od hrvatskih manjina izvan domovine. Anka Vrkić, majstorica šivanja narodnih nošnji, zajedno s Mandom Oršulić i samim plesačima, neumorno doprinosi očuvanju ovog vrijednog segmenta hrvatske kulture. Njihov talent i trud okrunjeni su uspjehom na Međunarodnoj Smotri u Zagrebu 2011. godine i Vinkovačkim Jesenima 2016. godine, a njihova reputacija ih je dovela do poziva stručnog žirija na Festival u Filderstadt 2023. i Vinkovačke Jeseni 2024.

Pod pokroviteljstvom Saveza Hrvata, Tanja Maleš – Krznar već 15 godina organizira raznovrsne seminare i tečajeve posvećene tradicionalnim napjevima, plesovima, te sviranju lijerice/diple i tamburice, čime se osigurava da hrvatska kulturna baština živi i u srcima budućih generacija.

Nakon više od dvadeset godina predanog i strastvenog rada, Tanja Maleš-Krznar je ove 2024. godine počašćena izuzetnom čašću – primila je Večernjakovu Domovnicu, najprestižnije priznanje koje se može dodijeliti članovima hrvatske dijaspore.

Izvor: HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

/Misija FRAMOST/