Framost – Misija poveznica baštine ljudi i prostora organizirala je hodočašće za 57 članova koji su željeli posjetiti dio Boke Kotorske, Crna Gora.

Subota, 12. svibnja 2018. godine u 06:15 iz Doma sv. Ante smo krenuli iz Mostara za Herceg Novi. Tijekom puta, uz pauzu za okrijepu i odmor uživali smo u poglede na južni dio Hercegovine.

U 10:00 sati stižemo u Herceg Novi te kratkom šetnjom dolazimo do crkve sv. Leopolda Bogadana Mandića gdje slušamo misu koju je predvodio kotorski biskup don Ilija Janjić uz još nekoliko mjesnih svećenika, među kojima je bio don Niko Šošić i don Srećko Majić iz Samostana sv. Antona u Perastu. Kraj crkve sv. Leopolda nalazi se Glazbena škola te Sud. Nakon svete mise, obilazimo staru crkvicu sv. Leopolda koja se nalazi samo nekoliko stepenica ispod te vrt u sklopu crkve s kojeg se vidi riva.

Do 13:00 sati obilazimo stari grad Herceg Novi koji je poznat po nekoliko znamenitosti, među kojima je Spomen česma, Kani kula, Sat kula… te mnoštvu kamenih stepenica koje odjeljuju sve ove znamenitosti.

U 13:10 do 14:00 sati nastavljamo vožnju zaljevom svetaca – Bokom Kotorskom i uživamo u pogledu te stižemo u grad Perast. Grad Perast je primorski gradić, koji je jako bogat povijesnim znamenitostima, a u njemu su rođeni najznačajniji pomorci i trgovci kroz povijest.

U Perastu dolazimo u ulicu sv. Antona te stepenicama se penjemo do Samostana sv. Antona gdje nas dočekuje don Srećko Majić. Sa terase samostana, gdje ručamo, prostire se divan pogled na grad Perast te obližnja dva otočića Gospe od Skrpjela te svetog Juraja. Nakon ručka se spuštamo na glavu ulicu i dolazimo u crkvu sv. Nikole gdje posjećujemo i muzej.

U 15:30 sati se brodicom vozimo na otočić Gospe od Škrpjela. To je umjetno sagrađeni otok za jako zanimljivom poviješću. Na otoku se uz crkvicu nalazi i muzej koji je nastao od darova, tj. zahvala Gospi od Škrpjela svih onih koji su se Gospi molili i utjecali.  Na otočiću don Srećko je održao kratko predavanje o samom otoku, ali i gradu Perastu.

U 17:00 sati polazimo prema Mostaru. Nakon cijelodnevnog druženja i molitve, mnogo fotografija sretni i blagoslovljeni se oko 21:00 sat vraćamo se pred Dom sv. Ante u Cimu.