Velika Gospa Trebižat 2018

Gospojina u svetištu Velike Gospe u Trebižatu

17. kolovoza 2018. | Duhovna skrb


Više je od jednog stoljeća kako su fratri sa svojim vjernim pukom u Trebižatu /župa Čapljina/ izgradili crkvu u čast Velike Gospe. Kroz Devetnicu Velikoj Gospi ondje je posebno živo i živahno. Gleda se nikoga ne zapostaviti i svakome ljubav i pažnju iskazati. To misnici kroz moljenje krunice i slavljenje sv. misa i propovjedničkom riječi gledaju pokazati.

Na uočnicu Velikoj Gospi, ove godine, sv. misu je predvodio fra Luka Marić iz Mostara, pohvalivši sve nazočne za njihovu vjernost i osvjedočenu ljubav prema Bogu, Majci Mariji i svojim fratrima, čuvarima svetišta, koji junački skrbe o svom puku i potrebama njegovim.


Na sam dan Velike Gospe, okupljeno je veliko mnoštvo Božjeg naroda i Gospinih štovatelja. Slavlju sv. mise prethodi uobičajena procesija, zavjetna molitva, pozdrav Domovini te lijepo pjevanje zbora i klape iz Trebižata.

Ovogodišnju Gospojinu i tamošnje Gospojinsko zajedništvo ove godine je osnažio svojom riječju i povijesnim podacima hercegovački franjevac, akademik, profesor dr. fra Andrija Nikić, koji je ove godine zlatomisnik, slavi 50-tu obljetnicu svoga misništva. Slušateljstvo je pozorno popratilo njegovu besjedu i nakon mise prilazilo čestitati slavljeniku.

Uobičajeno je i lijepo, ondje, da se puk poslije mise ne razilazi odmah kući već jedni drugima prilaze, za zdravlje i stanje upitaju i, one koji su kod kuća ostali, pozdrave. Fratri su bili na raspolaganju u ispovijedanju, služenju, obilaženju bolesnih i nemoćnih i na koncu svoju misiju su sjajno ispunili.

Neka je slava Bogu svevišnjemu i čast Velikoj Gospi, te hvala svim ljudima dobre volje.

/Misija – FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)