Velika Gospa Trebižat 2018


Više je od jednog stoljeća kako su fratri sa svojim vjernim pukom u Trebižatu /župa Čapljina/ izgradili crkvu u čast Velike Gospe. Kroz Devetnicu Velikoj Gospi ondje je posebno živo i živahno. Gleda se nikoga ne zapostaviti i svakome ljubav i pažnju iskazati. To misnici kroz moljenje krunice i slavljenje sv. misa i propovjedničkom riječi gledaju pokazati.

Na uočnicu Velikoj Gospi, ove godine, sv. misu je predvodio fra Luka Marić iz Mostara, pohvalivši sve nazočne za njihovu vjernost i osvjedočenu ljubav prema Bogu, Majci Mariji i svojim fratrima, čuvarima svetišta, koji junački skrbe o svom puku i potrebama njegovim.


Na sam dan Velike Gospe, okupljeno je veliko mnoštvo Božjeg naroda i Gospinih štovatelja. Slavlju sv. mise prethodi uobičajena procesija, zavjetna molitva, pozdrav Domovini te lijepo pjevanje zbora i klape iz Trebižata.

Ovogodišnju Gospojinu i tamošnje Gospojinsko zajedništvo ove godine je osnažio svojom riječju i povijesnim podacima hercegovački franjevac, akademik, profesor dr. fra Andrija Nikić, koji je ove godine zlatomisnik, slavi 50-tu obljetnicu svoga misništva. Slušateljstvo je pozorno popratilo njegovu besjedu i nakon mise prilazilo čestitati slavljeniku.

Uobičajeno je i lijepo, ondje, da se puk poslije mise ne razilazi odmah kući već jedni drugima prilaze, za zdravlje i stanje upitaju i, one koji su kod kuća ostali, pozdrave. Fratri su bili na raspolaganju u ispovijedanju, služenju, obilaženju bolesnih i nemoćnih i na koncu svoju misiju su sjajno ispunili.

Neka je slava Bogu svevišnjemu i čast Velikoj Gospi, te hvala svim ljudima dobre volje.

/Misija – FRAMOST/