Čapljina, proslava sv. Franje 2018

Franjevačka župa i crkva sv. Franje u Čapljini je i ove godine na veoma svečan i raznovrstan način proslavila svoga zaštitnika sv. Franju Asiškoga. Dani sv. Franje u Čapljini traju puni mjesec dana i kroz sve to vrijeme  događaju se različite aktivnosti na duhovnom, kulturnom i inom području života. Sam blagdan, 04. listopada, je na osobit način svečan i na široko poznat. Svečana misa je otpočela pozdravima predstojnika crkve i franjevačkog bratstva ondje, fra Bonifacija Barbarića, potom procesijom s kipom okolo crkve, pjevajući litanije Svih Svetih. Po dolasku pred crkvu je svečanost u čast poginulima, stradalima i nestalima, kako župe Čapljina, tako isto i cijeloga mjesta… Velik broj poginulih je nabrojan, a njima u čast izmoljene su molitve i odsvirana Himna.

U crkvi je bilo na poseban način svečano. Deset franjevaca je služilo sv. misu kojoj je predsjedao i prigodno propovijedao ovogodišnji zlatomisnik dr. fra Andrija Nikić. Pjesmom su dali svoj doprinos mješoviti zbor sv. Franje, mladi sv. Franje i cio puk.

Potkraj sv. mise fra Bonifacije je podastro puku što se sve od prošlogodišnjeg sv. Franje do ove godine u materijalnom pogledu učinilo. Uistinu, crkva odiše ljepotom, skladom, novinom i lijepim. Neka je sve na slavu Božju i radost puka Božjeg koji je s fratrima desetljećima i stoljećima povezan.

Nakon mise u dvorištu crkve priređen je objed za sve misare i za vrijeme mise folklorno društvo sv. Ante iz Dretelja je izvelo svoj dio programa. Program i zajedništvo je potrajalo sve do predvečerja, kad je opet otpočeo drugi program za sav puk Čapljine. Oko pet tisuća porcija ukusno pripremljenog jela i biranoga pića je podijeljeno. Uglavnom, cijelo mjesto zna za proslavu sv. Franje, cijelo se mjesto okupi i svi mještani, bez obzira na boju kože, vjersko opredjeljenje ili pak političke smjerove, nađe se zajedno kod stola ljubavi, mira i dobra…

To i jest svrha slavljenja i slavlja, to i jest smisao našeg zajedništva, da se mir proširi i utvrdi da se dobro podijeli. Mir vam i dobro svima, pozdrav je koji u sebi sve to sadrži.

/Misija FRAMOST/