Čapljina, proslava sv. Franje 2018

Čapljina proslavila svetog Franju

5. listopada 2018. | Razno

Franjevačka župa i crkva sv. Franje u Čapljini je i ove godine na veoma svečan i raznovrstan način proslavila svoga zaštitnika sv. Franju Asiškoga. Dani sv. Franje u Čapljini traju puni mjesec dana i kroz sve to vrijeme  događaju se različite aktivnosti na duhovnom, kulturnom i inom području života. Sam blagdan, 04. listopada, je na osobit način svečan i na široko poznat. Svečana misa je otpočela pozdravima predstojnika crkve i franjevačkog bratstva ondje, fra Bonifacija Barbarića, potom procesijom s kipom okolo crkve, pjevajući litanije Svih Svetih. Po dolasku pred crkvu je svečanost u čast poginulima, stradalima i nestalima, kako župe Čapljina, tako isto i cijeloga mjesta… Velik broj poginulih je nabrojan, a njima u čast izmoljene su molitve i odsvirana Himna.

U crkvi je bilo na poseban način svečano. Deset franjevaca je služilo sv. misu kojoj je predsjedao i prigodno propovijedao ovogodišnji zlatomisnik dr. fra Andrija Nikić. Pjesmom su dali svoj doprinos mješoviti zbor sv. Franje, mladi sv. Franje i cio puk.

Potkraj sv. mise fra Bonifacije je podastro puku što se sve od prošlogodišnjeg sv. Franje do ove godine u materijalnom pogledu učinilo. Uistinu, crkva odiše ljepotom, skladom, novinom i lijepim. Neka je sve na slavu Božju i radost puka Božjeg koji je s fratrima desetljećima i stoljećima povezan.

Nakon mise u dvorištu crkve priređen je objed za sve misare i za vrijeme mise folklorno društvo sv. Ante iz Dretelja je izvelo svoj dio programa. Program i zajedništvo je potrajalo sve do predvečerja, kad je opet otpočeo drugi program za sav puk Čapljine. Oko pet tisuća porcija ukusno pripremljenog jela i biranoga pića je podijeljeno. Uglavnom, cijelo mjesto zna za proslavu sv. Franje, cijelo se mjesto okupi i svi mještani, bez obzira na boju kože, vjersko opredjeljenje ili pak političke smjerove, nađe se zajedno kod stola ljubavi, mira i dobra…

To i jest svrha slavljenja i slavlja, to i jest smisao našeg zajedništva, da se mir proširi i utvrdi da se dobro podijeli. Mir vam i dobro svima, pozdrav je koji u sebi sve to sadrži.

/Misija FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)