cvjetnica - članak 2019

Običaj koji još uvijek živi u Hercegovini: Obredno umivanje na Cvjetnicu

Cvjetnica sa sobom nosi mnoge običaje različite u gotovo svim predjelima, a osim blagoslova maslinovih grančica, jedan od drevnih obreda je i umivanjem proljetnim cvijećem, najčešće u ljubičicama, upravo na Cvjetnicu.

Obredno umivanje u cvjetnoj vodi izvodi se za ljepotu, zdravlje i blagostanje. Iako je to drevni običaj, ipak se održava i danas, no nešto manje, zbog činjenice da sve manje ljudi živi u seoskim predjelima gdje je obilje cvijeća i bilja, kao i radova u poljima gdje se najčešće obred i održavao pri bunarima ili izvorima.

Proljetno cvijeće koje je izraslo najbolje oko mjesta gdje živite se nabere u manjim količinama i latice mu se potope čistom, nekad izvorskom, vodom te se ostave preko noći na svježem zraku. Uz ranojutarnje umivanje obavezno idu i dobre želje i namjere i misli kako će godina biti lijepa-plodna, zdrava i uspješna za onoga tko se umiva i njegovu obitelj.

Dobre želje se izgovaraju naglas dok se umivate, a nekad se i nakon umivanja penjalo na krovove staja ili kuća i iskorištene latice bacalo preko ramena po krovu kako bi raznijelo blagoslov kojeg ste izgovorili i na dom i štitilo ga.