Župa Grude - krizma 2019

Nije običaj zapljeskati u crkvi, ali danas se fra Anti Šaravanji dva puta zapljeskalo zbog nadahnutog govora u grudskoj ljepotici u crkvi svete Katarine u Grudama, gdje je podijeljen sakrament Svete krizme za 118 mladih.

Uz fra Antu Šaravanju koji je podijelio sakrament bili su franjevačka legenda Gruda i Hercegovine fra Bernard Marić i grudski župnik fra Stanko Pavlović.

U koncelebraciji su bili mostarski svećenik fra Luka Marić, čapljinski svećenik fra Mile Vlašić i crnački svećenik fra Leonard Hrkać.

– Svećenički red je jedan i njega nitko ne može osporiti, kao što se primanje dara Duha Svetoga ovdje u Grudama ne može osporiti. U dubokoj vjeri, Pomoću komunikacijskog sustava vjere Isusu smo predstavili što želimo od ovog obreda i mi smo posrednici ove potvrde vama ovdje. Znano je: o sudbini obreda može odlučivati samo Krist. A u onom što Krist čini ne može biti ništa ni nevaljano ni nedopušteno. Radujte se danas, primili ste darove Duha Svetoga – istaknuo je, između ostalog, fra Bernard Marić u prigodnoj propovijedi.

Sakrament je za 118 krizmanika podijelio fra Ante Šaravanja. Jedan od najboljih propovjednika na ovim prostorima u dva navrata prekinut je pljeskom zbog svojih riječi. – Vaši su roditelji naslijedili i prihvatili vjeru od svojih roditelja, svojih predaka i od svećenika. Vi krizmanici danas ovdje, vi ste naša budućnost, naša nada! Vjerujemo da ćete i vi nastaviti živjeti u ovoj vjeri kojoj su vas vaši roditelji i mi vaši svećenici naučili – istaknuo je fra Ante. Prisjetio se i događaja ovih tjedana. – Na vjeronauku krizmanicima postavio sam pitanje jednom krizmaniku: Što znači vjerovati u Boga? Momčić je odgovorio kako i piše u katekizmu. Odlično a sad ću te nešto pitat što nema u katekizmu. On je spremno prihvatio. Pitam ga, vjeruješ li u Boga? Jesam, odvratio je. – Sto posto? – upitao sam. – Sto posto – odgovorio je. Dvjesto posto? – ponovno sam upitao. – Ma 300 posto, odgovori on i nadoda: Eto fratre sad si dobio više nego što si tražio. Više puta sam prepričao taj događaj i tu čvrstinu vjere u tom krizmaniku. A taj njegov odgovor je i simbolički. Tri su strane u pitanju ovdje. Najprije krizmanici, zatim njihovi roditelji i svećenici. Svatko od nas sa po 100 posto vjere i dobivamo 300 posto vjere u Boga. A ovdje u Grudama smo nas trojica, svatko po 100 posto, to je 300 posto vjere. Zato želim da i vi krizmanici vjerujete 300 posto – istaknuo je fra Ante Šaravanja.

Franjevačka župa Grude nastavlja se radovati današnjem danu i njegovim plodovima i iščekivati bolja vremena, dolazak pravih pastira na čelo Crkve u Hercegovini, dobrih i vrijednih poglavara, umjesto diktatora i progonitelja.

Župa Grude i danas je ponosna i nesalomljiva, ista onakva kakva je bila kroz stoljeća, ali i one 1867. godine kad su žitelji Gruda darovali svoje zemljište franjevcima zavjetujući se na vječno zajedništvo. Župa koju ni dekret utemeljen na lažima, odnosno razgovor koji je lažno predstavljen kao dogovor, nije udaljio od dragoga Boga, majke Crkve i Franjevaca.

Crkva je Božji narod, kako definira Drugi Vatikanski koncil!

Neka je svima blagoslovljen današnji dan.

/Izvor: Grude.com/

foto: Ante Boras