‘Već je sedam stotin ljeta

kako fratri ovdje

s pukom Božjim sv. misu slave!’

…stih je pjesme narodnih pjevača kojih je i ove godine na Bilima, na Bilsku nedjelju, a to je prva nedjelja po Petrovdanu, bilo na stotine. Uobičajeno svake godine velik broj naroda odsvakud iziđe na te naše ‘zračne Banje’. Na spomen nekadašnjih povijesnih vremena straha i zuluma, upravo ovdje u, sada, hladovinom natkriljenoj doli, današnji fratri sa svojim pukom Boga slave i prigodni program upriliče u slavu junaštva naših prethodnika Božjeg puka i fratara. I ove je godine sve u tom stilu bilo. Nakon sv. mise pod kojom su prigodne besjede uputili fra Bonifacije Barbarić, u ime čuvara i poslužitelja ovog svetišta fra Mile i fra Bože, fra Luka Marić i prof. dr. fra Andrija Nikić, koji je upravo na Bilima, ove godine Bogu zahvalio za svoje jubileje 77 godina života i 60 godina franjevaštva. Nakon sv. mise puk se razišao po užinama, a potom se, okrijepljen, okupio oko podignutog spomen obilježja Brotnjaka koji su vidno i dojmljivo svoj zavjet obilježili spomenikom na negdašnja vremena kad su na konjima i u ‘mijovima-mjehovima’ izgonili vino i narodu ga u ‘bukarama i kantama-kovama’ ondje, često u strahu i pod represijom, posluživali. Veselje je uveličala i viteška skupina ‘Ljubuša’ iz Ljubuškog te pjevačice KUD-a Fra Didak iz Gradnića. Točila se pjesma, orila ganga i bećarac, cicvara se dijelila i posluživala, narodni specijaliteti nudili. Fra Mile je u svom stilu sa svime upravljao, da bi se nakon ove navedene svečanosti opet svi preselili u ‘dolu misišta’ i ondje nastavili s narodnim druženjem, kolanjem, nadpjevavanjima, guslama i sviralama sve do pred večer kad su se ponovo potražile užine i okrjepa…

I konjanici su bili i šatori i štandovi i sve to pridonosi šušuru ovoga dana i mjesta i narodnog okupljanja koje, stoljećima traje.

Bilo nam i nadalje svima na ponos i radost izići na naše ‘zračne Banje’ Bile i ondje odahnuti, predahnuti, dušu odmoriti, srce razgaliti, napjevati se i narazgovarati, podružiti se i pozitivnom energijom ispunjenih baterija opet godinu svoju nastaviti. Sve neka je na slavu Božju i radost puku našemu.

foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/