PRVI SAJAM ĆUPTERA U ŽUPI PLOČE-TEPČIĆI 2019

Društvo sv. Ante – Cim iz Mostara, po svojim predstavnicima, sudjelovalo je na svečanosti Prvog sajma ćuptera u organizaciji Društva sv. Ante župe Ploče-Tepčići, 7. studenog 2019. Ovo je bio istodobno i završetak Dana sv. Ante istoimene župe i posebni naglasak na očuvanju materijalne kulture ovoga Broćanskoga kraja Hrvata Hercegovine. Svetu misu je predslavio upravitelj župe i svetišta sv. Ante na Pločama fra Mile Vlašić u suslavlju fra Stanka Pavlovića. Misu je pjevao zbor sv. Ante župe Ploče Tepčići pod vodstvom Dragana Ivankovića, a nakon mise svi su se preselili u mjesni Društveni dom u Dobrom Selu. Ondje je bila svečanost otvorenja Sajma. Moderator skupa je bio fra Mile Vlašić, a svoj doprinos dale su stručne osobe: g-đa Spomenka Brkić iz Vinarije Čitluk, potom Predsjednik Društva sv. Ante iz Ploča, gosp. Doko, potom prof. Jure Beljo i gosp. Šain, koji se stručno bave očuvanjem narodnog blaga Hercegovine, točnije Brotnja, ćupterom i drugim sličnim narodnim blagom.

Na koncu je moderator Skupa prozvao one koji su bili predloženi otvoriti Sajam, fra Martina Planinića, dugogodišnjeg župnika na Pločama-Tepčići i domaćeg sina fra Antu Šaravanju. Budući da su oni bili spriječeni doći, Sajam je proglasio otvorenim uz prigodnu molitvu fra Mile Vlašić. Odmah iza toga, na radost svih, prišlo se kušanju delicija i narodnom druženju koje je potrajalo do dugo u noć.
U ime Društva sv. Ante-Cim iz Mostara čestitamo bratskom Društvu Ante s Ploča-Tepčići i želimo obilje Božjeg blagoslova kako organizatorima, tako i sudionicima, te svima koji su sebe u ovom skupu vidjeli i prepoznali.
foto: Ante Boras
/Misija FRAMOST/