Prva revija tradicijskog ruha “Od mora do Save” koja će, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) “Sveti Ante” iz Cima biti održana u subotu, 30. studenoga, u Mostaru, okupit će dvadesetak kulturno- umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, a na njoj će biti predstavljeno više od stotinu narodnih nošnji. Po riječima potpredsjednika HKUD-a „Sveti Ante“ Cim- Mostar Marinka Jurića, na reviji će nastupiti društva i udruge koje se bave očuvanjem kulturne baštine i tradicije, a predstavit će nošnje krajeva iz kojih dolaze. ”Ovom revijom pokušat ćemo povezati geografska područja s tradicijskim odijevanjem, odnosno, na jednom mjestu ćemo upoznati, pogledati i prisjetiti se jednog skoro zaboravljanog vremena življenja Hrvata i druga dva naroda na prostoru današnje BiH”, kazao je Jurić na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.
Kako je dodao, na reviji će nastupiti predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Orašja, Usore, Tuzle, Vareša, Jajca, zatim Bugojna, Novog Travnika, Uskoplja, Kupresa, Livna, te Tomislavgrada, Rame, Domanovića, Čitluka, Širokog Brijega, Čapljine, Posušja i Gruda. Također, predstaviti će se i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) “Gusle” iz Mostara te mostarsko Kulturno- umjetničko društvo (KUD) “Bijelo Polje“.
Nezaobilazni dio u njihovim godišnjim planovima je, kaže Jurić, i tradicionalni božićni koncert „Gradu s ljubavlju“, koji će HKUD ”Sveti Ante” izvesti 7. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a koji već 27. godinu zaredom daruje Mostaru. Uz domaćine, na koncertu će nastupiti i Kulturno-umjetničko društvo “Kupljenovo” iz Zagreba te Ženska klapa Zvizdan.

https://www.facebook.com/bratovstina.framost/posts/2368712483255741

tekst: Bljesak.info
foto: Ana Marić