Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha ‘Od mora do Save’ 

28. studenoga 2019. | Folklor

Prva revija tradicijskog ruha “Od mora do Save” koja će, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) “Sveti Ante” iz Cima biti održana u subotu, 30. studenoga, u Mostaru, okupit će dvadesetak kulturno- umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, a na njoj će biti predstavljeno više od stotinu narodnih nošnji. Po riječima potpredsjednika HKUD-a „Sveti Ante“ Cim- Mostar Marinka Jurića, na reviji će nastupiti društva i udruge koje se bave očuvanjem kulturne baštine i tradicije, a predstavit će nošnje krajeva iz kojih dolaze. ”Ovom revijom pokušat ćemo povezati geografska područja s tradicijskim odijevanjem, odnosno, na jednom mjestu ćemo upoznati, pogledati i prisjetiti se jednog skoro zaboravljanog vremena življenja Hrvata i druga dva naroda na prostoru današnje BiH”, kazao je Jurić na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.
Kako je dodao, na reviji će nastupiti predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Orašja, Usore, Tuzle, Vareša, Jajca, zatim Bugojna, Novog Travnika, Uskoplja, Kupresa, Livna, te Tomislavgrada, Rame, Domanovića, Čitluka, Širokog Brijega, Čapljine, Posušja i Gruda. Također, predstaviti će se i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) “Gusle” iz Mostara te mostarsko Kulturno- umjetničko društvo (KUD) “Bijelo Polje“.
Nezaobilazni dio u njihovim godišnjim planovima je, kaže Jurić, i tradicionalni božićni koncert „Gradu s ljubavlju“, koji će HKUD ”Sveti Ante” izvesti 7. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a koji već 27. godinu zaredom daruje Mostaru. Uz domaćine, na koncertu će nastupiti i Kulturno-umjetničko društvo “Kupljenovo” iz Zagreba te Ženska klapa Zvizdan.

Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha 'Od mora do Save' Prva revija tradicijskog ruha "Od mora do Save" koja će,…

Posted by Framost.com on Thursday, 28 November 2019

tekst: Bljesak.info
foto: Ana Marić

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)