Na današnji dan prije 86 godina, datuma 16. ožujka 1934. godine, proslavljena je prva sveta misa na Križevcu, te time obilježen završetak izgradnje zavjetnog križa ponosnih i Bogu vjernih župljana. To glasovito brdo danas je neizostavna postaja milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta!

“Vijest o podignuću spomenika proširila se je brzo po svoj župi i svi su nestrpljivo očekivali skori početak izvođenja toga narodnoga zavjeta i zaključka. Svaki poziv s oltara nailazio je na odziv, i svi su se natjecali tko će više doprinijeti za tu stvar. Doprinosi su pritjecali a pojedine su kuće dale potrebitu radnu snagu te je posao mimo očekivanja napredovao. (…) Nacrt za Spomen križ izradio je inženjer gosp. Šimun Boras iz Mostara a izvedbom je ravnao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja. Sa radnjom se počelo dne 12. februara, a dne 10. marta bilo je već sve gotovo. (…) Na 16. ožujka u 9 sati pošla je iz crkve impozantna povorka, u kojoj uzeše učešća Trećari pod zastavom bratovštine Imena Isusova s barjakom, školska djeca, svećenstvo i brojni narod. Uz neprekidno zvonjenje crkvenih zvona, pucanje mužara, molenje sv. Krunice te pjevanje litanija i Gospina plača pomicala se je dugo procesija prema brdu čiji se je vrh već crnio od mnoštva, koji je motrio pridolaženje naroda sa svih strana i uzlaženje procesije na brdo. (…) U 10 sati počeli su sveti obredi. Održao sam prigodni govor narodu, pročitao pisma preuz. biskupa i druge prispjele pozdrave i čestitke. Nakon toga sam obavio svečani blagoslov sv. Križa i uz burno odobravanje naroda promijenio ime Šipovac u Križevac. Poslije blagoslova odslužio svečanu svetu Misu i izrekao propovijed studenački župnik o. Grgo Vasilj.”” – župnik fra Bernardin Smoljan, 16.03.1934.

P.s. Nacrt za Spomen križ izradio je inženjer gosp. Šimun Boras iz Mostara, a to je stric našega Ante Borasa koji je u suradničkom timu našeg fratra! Na znanje i ponos!

/Radiopostaja MIR Međugorje/