Uslijed mjera zaštite od koronavirusa sve mise s narodom u Italiji su odgođene su do 3. travnja. Međutim, to nije spriječilo don Giuseppea Corbaria, župnika u Robbianu u Brianzi da na originalan način ostane povezan sa župljanima i to zahvaljujući njihovim fotografijama.

Koronavirus u potpunosti je promijenio život Talijana. To se odnosi i na Katoličku Crkvu. Prazne i zatvorene crkve, misa bez naroda već su neko vrijeme svakodnevnica. Mjere zaštite i zdravlje ljudi su na prvom mjestu. Međutim, teška vremena donesu i nešto pozitivno, prije svega solidarnost i povezanost među osobama. Ovoga puta ta povezanost nije fizička, nego duhovna, ali zahvaljujući tehnološkom napretku čovječanstva i mogućnostima koje tehnologija pruža život u izolaciji je mnogo lakši.

U takvoj situaciji i svećenici u Italiji se trude ostati bliski narodu. Na zanimljivu ideju došao je vlč.GiuseppeCorbari, koji je svjestan da će nedjeljnu misu slaviti sam zamolio svoje župljane da mu pošalju svoje fotografije. Sve ih je izradio i polijepio u klupe i na taj način ispunio crkvu. Tako je u duhovnom zajedništvu misu ipak proslavio s njima, oni su ga mogli pratiti preko video-prijenosa, a fotografije s njihovim osmijesima ispunile su crkvu u Robbianu u Brianzi. Nisu vidjeli samo oni njega, nego i on njih.

Na nedjeljnoj misi sudjelovale su obitelji, kao i uvijek, bilo je tu i starih, ali nije nedostajalo ni samaca i zaljubljenih parova kao i djece. Crkva je bila „puna“, ali tiha jer župnik nije mogao čuti svoje župljane.

U vremenu izolacije male geste postaju velike. Stoga je sigurno i ovaj potez don Giuseppea imao itekako velikog odjeka među njegovim župljanima te je bio znak ohrabrenja da će sve biti dobro, kako kaže hashtag koji kruži društvenim mrežama u Italiji, #andratuttobene.

/KT/