Svečanost na Krstivodi

29. lipnja 2020. | Duhovna skrb

Na uočnicu svetih Petra i Pavla i na sam dan Petrovdana svečano je u našoj franjevačkoj župi Ploče -Tepčići u Brotnju. Naime, ondje na uzvisini, visoravni iznad Dobrog Sela, poznato je jedno od najstarijih hercegovačkih svetišta, koje datira još od 1308. godine. U centru pozornosti su dva bunara i kapelica. Bunari su izgrađeni od kamena bez betona. Način takvog građenja bunara se naziva suhozidno slaganje, ćemereno slaganje kamena jedan na drugi. Prema mišljenju povjesničara tu blizu je bilo i stanište fratara koji su odatle raznosili ne samo blagoslovljenu vodu, već i Božju riječ misionirajući žitelje Broćanskog i Neretvanskog kraja.

Svaki je bunar u to doba imao svoju svrhu. Na Krstivodi u jednom je bunaru stajala voda za potrebe domaćinstva i pojenje blaga, a u drugom se nalazila blagoslovljena voda koju su raznosili žitelji sve do najudaljenijih krajeva ne samo Brotnja i Neretve već i puno dalje i šire. U najnovije vrijeme mještani Dobrog Sela, predvođeni svojim franjevcima, obnovili su ne samo spomen i liturgiju, već i objekte u kamenu od značaja na tome prostoru.

Prekrasno je to mjesto i uzvisina šumskog perivoja s kojeg se pruža predivni pogled na Brotnjo i nadalje. Svečana je ondje uočnica Petrovdana i na sam blagdan. Ganga i bećarac, zaslađeni uštipcima i domaćom kapljicom vina odatle se na poseban način daleko čuju i raznose.

/Misija FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)