Jučer je služena sveta misa na Vanjači, Čabulja, na lokalitetu gdje su prije 78 godina, točnije 5. listopada 1942. godine, stradali Luka Marić Meštrov, Adam Vrljić i Stipe Čuljak. Na to mjesto se već 25 godina dolazi s posebnim pijetetom prema žrtvama, ali i ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku, jer potresno je slušati svjedočanstva onih koji su preživjeli teška vremena stradavanja u tom vremenu. Upravo o tome u jučerašnjoj propovjedi je govorio fra Stanko Pavlović, a zajedno s njim misu je služio fra Luka Marić koji je unuk ubijenog, Luke Meštrova. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena. Na njihovom mučeništvu treba graditi život na istini i nadati se ljepšoj budućnosti.
Na Čabulju svake godine pristignu brojni naši sumještani iz Cima, Ilića, Rudnika, ali i Grabove Drage, Čapljine, Gruda, Graca itd., kao i obitelji poginulih. Među njima tu su bili konjanici, planinari i brojni drugi koji su željeli provesti jedan dan u prirodi.
Ove godine smo posebno sretni jer imamo podignutu svojevrsnu kapelicu, kao i stolove koji mogu poslužiti svima koji budu tuda prolazili i tražili mjesto za odmor.
Također, ove godine, naša Misija FRAMOST je izdala prigodnu knjižicu koja iscrpno opisuje povijesne događaje i činjenice iz tog vremena, kao i fotografski pregled zadnjih 25 godina služenja svete mise na tom mjestu. Knjižicu možete potražiti u svim našim franjevačkim centrima kod fratra.
Bogu smo zahvalni jer je naše jučerašnje zajedništvo u prirodi bilo svima na radost i veselje.

/Misija FRAMOST/