Korak po korak do službenog priznanja međugorskog fenomena. Tako bi se moglo nazvati vrijeme u kojemu se Međugorje sada nalazi, a znakovi koji potvrđuju tezu iz prethodne rečenice sve su jasniji i vidljiviji. Potvrdilo je to pismo koje je papa Franjo uputio mladima za ovogodišnji 31. Festival mladih, koji je održan s minimalnim brojem stranih hodočasnika te se umjesto uobičajenih 50-ak tisuća ljudi prosječno dnevno okupljao između četiri i pet tisuća uglavnom domaćih hodočasnika i župljana. U toj svojevrsnoj tišini, u kojoj se zbog koronavirusa našlo i Međugorje, snažno su odjeknule riječi pape Franje, koje osim što daju jasne smjernice mladima, šalju i jasnu poruku o statusu i budućnosti Međugorja te o odnosu samoga Svetoga oca prema međugorskom fenomenu. Papa Franjo priznaje Međugorje i to danas svakome mora biti jasno.

Znalo se to i prije, ali su vještim medijskim manipulacijama utjecajni crkveni lobiji nametali svoj stav te su se izjave samoga Pape izvrtale i okretale protiv Međugorja. Jedna od najvećih manipulacija bila je onda kad se papa Franjo 2017. vraćao iz Fatime i kada je na pitanje o Međugorju prenesen samo dio njegova odgovora u kojemu je rekao da Majku Božju ne zamišlja kao službenicu u poštanskom uredu. Sigurno je takvom ne zamišlja niti jedan vjernik, no papa Franjo tada otkrio je kako je spasio Međugorje, a to se moglo pronaći samo na službenim vatikanskim izvorima.

Objasnio je, naime, kako je od relativizacije i razvodnjavanja Kongregacije za nauk vjere, spasio izvještaj Međunarodnog istražnog povjerenstva Svete Stolice za Međugorje, koje je 2010. osnovao papa Benedikt XVI. i povjerio vodstvo kardinalu Camillu Ruiniju. “Krajem 2013. i početkom 2014. primio sam rezultate komisije kardinala Ruinia. U komisiji su bili dobri teolozi, biskupi, kardinali… ali baš dobri. Vrlo dobri. Kao i komisija. Izvještaj Ruinia bio je vrlo, vrlo dobar. Zatim su u Kongregaciji za nauk vjere bile dvojbe, a Kongregacija je držala prikladnim da pošalju svu dokumentaciju svakom od članova Feria Quarta (jednomjesečni sastanak u Kongregaciji za nauk vjere koja raspravlja o aktualnim slučajevima – op.), čak i onu koja se činila suprotnom Ruinijevom izvješću. Primio sam obavijest, sjećam se da je bila subota navečer, kasno navečer… i nije se činilo ispravnim. Bilo je to kao da stavljam na dražbu, oprostite mi na toj riječi, Ruinijevo izvješće koje je bilo jako dobro. U nedjeljno jutro prefekt je primio pismo od mene da umjesto da ih šalju u Feria Quarta, oni meni osobno pošalju mišljenja”, rekao je papa Franjo 2017. godine.

Otkrio je kako je, zapravo, spasio Međugorje od protivnika, među kojima su bili najistaknutiji bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Muller i sada već bivši biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić.

Nedugo nakon toga poznati vatikanist Andrea Torinelli, sadašnji šef vatikanskog dikasterija za medije, objavio je rezultate rada komisije kardinala Ruinija, koji su otkrili da bi prvih sedam dana međugorskih ukazanja moglo biti priznato, a ostala će se dalje nastaviti razmatrati. Međugorje je 2014. i 2015. godine bilo u najvećoj opasnosti od zabrane. Po nalogu Kongregacije za nauk vjere vidiocima su zabranjeni javni nastupi i susretanja u crkvenim prostorima, zabranjeno je objavljivanje Gospinih poruka pa je uklonjen i displej s međugorskog informativnog centra, a zamalo je zabranjen rad i međugorskom radiju Mir i informativnom centru te ukinuta web stranica medjugorje.hr.

I da nije bilo papa Franje, protivnicima Međugorja plan bi uspio. No on je radio u tišini da bi 2017. godine poslao svoga posebnog izaslanika mons. Henryka Hosera, kojem je godinu dana nakon toga povjerio upravljanje župom Međugorje uime Svete Stolice. Prošle je godine omogućio organizaciju hodočašća svećenicima i redovnicima, što dotad nije bilo moguće.

Sada je javno dao podršku Mladifestu, kao jednoj od najvećih međugorskih manifestacija i vidljivih plodova međugorskog pastorala. Sljedeće godine je 40. obljetnica međugorskog fenomena i bit će zanimljivo vidjeti kakvu je čestitku papa Franjo namijenio Međugorju za tu biblijski simboličku brojku.

Darko Pavičić / Večernji List