Danas je služena sveta misa na Orovniku. Svetu misu je predvodio fra Luka Marić uz suslavlje fra Bonifacija Barbarića koji je prigodno propovjedao te fra Mile Vlasića koji je svirao i pjevao. Tradicionalno se svake godine, nedjelju iza Velike Gospe, služi sveta misa na Orovniku, župa Mostarski Gradac. Tim povodom, donosimo i nekoliko pojedinosti o tome svetištu.

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđii koja je zavapila: „Gospe moja da mi je malo vode?“ Čula je odgovor: „Razgrni pijesaki naći ćeš vodu.“ Kada je to učinila voda je potekla i teče do današnjeg dana.
Tako je i nastalo svetište na kojem je izgrađena kapelica i postavljen natpis:
„Putniče, zaustavi se i pozdravi Gospu“.
Na blagdan Velike Gospe od tada se slavila sveta misa do izgradnje crkve na ŠirokomBrijegu 1905. godine gdje je svetište kasnije i premješteno. Od tada sveta misa
na Orovniku se slavi prve nedjelje iza Velike Gospe. Samo vrelo je uredio Higijenski zavod iz Splita 1931. godine koje krasi pet cijevi ili “rora” kako ih nazivajuovdašnji žitelji. Orovnik je najstarije Gospino svetište u Hercegovini.
Spominje se u Rimskim spisima davne 1671. godine.

Dolaskom fratara u Hercegovinu (kraj 13. i početkom 14. stoljeća), vjerski se život upotpunosti promijenio. Premda su fratri bili putujući propovjednici (misionari), stvarali su vjerska središta i uporišta.

U župi Mostarski Gradac (nekada u povijesti samo Gradac ili samo Mostar) poznata su takva vjerska središta: Misište i Otar na Bile, sv. Ivan na Gostuši,Krstina u blizini Mušaluka, gdje je prema predaji bila crkva sv. Stjepana Prvomučenika i Orovnik (isto blizu Mušaluka), koje je najstarije Gospino svetište u Hercegovinio čemu svjedoče i Vatikanski dokumenti iz 1671. godine.

Spomen na gradačku Krstinu čuva se slavljenjem sv. mise i „dernekom“ na Mušaluku
na božićni Stjepanjdan (drugi dan Božića), a na Orovniku spomen-misom i dernekomu nedjelju nakon Velike Gospe.

https://www.facebook.com/313365832123760/posts/2980922032034780/

Snimak svete mise možete pogledati na linku ispod.

Snimak svete mise

/Misija FRAMOST i Hercegovački portal/