NAJAVA: Tradicionalna sveta misa na ostacima ranokršćanske bazilike u Cimu

29. kolovoza 2020. | Duhovna skrb

Na ovom našem ozemlju, sve donedavno, bila je gotovo skrivena i zaboravljena znamenitost iz IV./V. stoljeća poslije Krista. Ostaci su to stare crkve, bazilike, u narodu zvane Crkvine. Još prije nego su se Hrvati na ovim prostorima naselili kršćani su ovdje bili i živjeli, Boga častili, svoju crkvu imali i svoj trag ostavili. Sjeverozapadni dio Mostara Cim, i bazilika iz ranoga kršćanstva, mjesto je našega okupljanja, evo već tradicionalno, posljednje nedjelje kolovoza mjeseca. Ta drevna građevina svjedoči o duhovno-kulturnom porijeklu ovih prostora još od davnih vremena. Na prostoru Cima, u toku 1966. godine arheološkim je radovima konstatirano, da je na lokaciji Crkvine, na blago padajućem terenu, u antičko doba postojalo naselje, a u kasnoantičko doba sagrađena i bazilika. TEMELJI OVE SAKRALNE GRAĐEVINE SU DANAS JEDINI MATERIJALNI TRAG. Zbog svoje impozantnosti NEKI ISTRAŽIVAČI pretpostavljaju da je bazilika u Cimu mogla biti i sjedište drevne biskupije na ovim prostorima.

TO JE UJEDNO I NAJSTARIJI KULTURNI SPOMENIK NA PODRUČJU MOSTARA, ALI I NA ŠIREM PODRUČJU. CIMSKA BAZILIKA SVJEDOČI O STAROSTI, BITNOSTI I RANOME KRŠĆANSKOM PODRIJETLU OVIH PROSTORA. STOGA NE DAJMO DA SE ZABORAVI, DA JU PROGUTA VEO VREMENA.

Baziliku svake godine, naši marni sumještani savjesno očiste od naraslog korova i trave i potom je zajednički pohodimo, štošta novoga čujemo i staro utvrdimo. Bazilika je naša vrijednost i naše bogatstvo, znak našega kršćanskog identiteta. Naša MISIJA FRAMOST brižno, iz godine u godinu, upoznaje javnost i svojim pohodom naglašava kako je
važno SVOJE CIJENITI I TUĐE POŠTOVATI.

Dobro došli, u nedjelju, 30. kolovoza, od 18.00 sati na sv. misu, potom zajedničko druženje uz uštipke i čašicu i sve po preporukama epidemiologa.

/Misija FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)