Na ovom našem ozemlju, sve donedavno, bila je gotovo skrivena i zaboravljena znamenitost iz IV./V. stoljeća poslije Krista. Ostaci su to stare crkve, bazilike, u narodu zvane Crkvine. Još prije nego su se Hrvati na ovim prostorima naselili kršćani su ovdje bili i živjeli, Boga častili, svoju crkvu imali i svoj trag ostavili. Sjeverozapadni dio Mostara Cim, i bazilika iz ranoga kršćanstva, mjesto je našega okupljanja, evo već tradicionalno, posljednje nedjelje kolovoza mjeseca. Ta drevna građevina svjedoči o duhovno-kulturnom porijeklu ovih prostora još od davnih vremena. Na prostoru Cima, u toku 1966. godine arheološkim je radovima konstatirano, da je na lokaciji Crkvine, na blago padajućem terenu, u antičko doba postojalo naselje, a u kasnoantičko doba sagrađena i bazilika. TEMELJI OVE SAKRALNE GRAĐEVINE SU DANAS JEDINI MATERIJALNI TRAG. Zbog svoje impozantnosti NEKI ISTRAŽIVAČI pretpostavljaju da je bazilika u Cimu mogla biti i sjedište drevne biskupije na ovim prostorima.

TO JE UJEDNO I NAJSTARIJI KULTURNI SPOMENIK NA PODRUČJU MOSTARA, ALI I NA ŠIREM PODRUČJU. CIMSKA BAZILIKA SVJEDOČI O STAROSTI, BITNOSTI I RANOME KRŠĆANSKOM PODRIJETLU OVIH PROSTORA. STOGA NE DAJMO DA SE ZABORAVI, DA JU PROGUTA VEO VREMENA.

Baziliku svake godine, naši marni sumještani savjesno očiste od naraslog korova i trave i potom je zajednički pohodimo, štošta novoga čujemo i staro utvrdimo. Bazilika je naša vrijednost i naše bogatstvo, znak našega kršćanskog identiteta. Naša MISIJA FRAMOST brižno, iz godine u godinu, upoznaje javnost i svojim pohodom naglašava kako je
važno SVOJE CIJENITI I TUĐE POŠTOVATI.

Dobro došli, u nedjelju, 30. kolovoza, od 18.00 sati na sv. misu, potom zajedničko druženje uz uštipke i čašicu i sve po preporukama epidemiologa.

/Misija FRAMOST/