U 11:00 oglasila su se zvona na crkvi svete Kate u Grudama. Ona kojom se opraštamo od voljenih osoba zauvijek. Danas je jedan od najtužnijih dana u povijesti općine i župe Grude.
Preminuo je fra Bernard Marić, čovjek koji je uz prvog graditelja crkve fra Gabru i aktualne fra Stanka i fra Antu, ostavio najdublji trag u povijesti župe Grude od predaje zemlje franjevcima 1857. godine i utemeljenja župe 1895. godine do danas.

Nakon fra Gabre Grubišića, njega, fra Stanka Pavlovića i fra Antu Šaravanju pamti se kao graditelje crkve u Grudama.

Fra Bernard Marić rođen je 21. svibnja 1936. godine, zaređen je 28. srpnja 1963. godine kao član Hercegovačke franjevačke provincije.

U župi Grude boravi u dva navrata, od 1970. do 1988. godine. Do 1976. godine bio je sam u župi, podnoseći skupa sa svojim grudskim pukom teško breme života iz ondašnjih godina. Sam je ostao i od 1985. do 1988. godine dajući cijelog sebe za duhovni rast župe pred dolazak teških godina i Domovinskog rata. U tom teškom vremenu župnik je u Rakitnu gdje je također ostavio neizbrisiv trag.

I onda, kad je opet trebalo sačuvati župu koju su stvorili franjevci, kada je narod još jednom odlučno ponovio svoju odluku koja je falcificirana i lažno predstavljena u jednom dokumentu, fra Bernard Marić, izgovara riječi: “Od danas je za mene cijela Hercegovina jedna velika župa…”

Godine 2000. dolazi u Grude, u vrijeme najtežih napada, kleveta i kazni za franjevce Hercegovine i ostaje u njima do današnjih dana. Fra Bernardu Mariću srce je prestalo kucati ove subote, 19. rujna 2020. godine, u SKB-u Mostar. Život je završio po Pavlovoj poslanici: »Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.«

Kada su liječnici, medicinske sestre i svo osoblje Doma zdravlja Grude, koji su mu svakodnevno bili pri ruci, nedavno došli do fra Bernarda želeći ga ohrabriti da nije još vrijeme za rastanak kratko je izustio: Dosta se hodalo po ovozemaljskim putevima, vrijeme je gore hodati.

Životnih mudrosti, ali i anegdosta s fra Bernardom nije nedostajalo.

Ovo doba uzelo je župi Grude jednog od najznamenitijih franjevaca u njenoj povijesti, a vrijeme koje liječi rane pa briše i povijesne nepravde svjedočit će o velikanu Hercegovine koji je u župi Grude proveo 38 godina.

Sahrana fra Bernarda Marića je ovog ponedjeljka, od 15.00 sati.

Neka mu je laka hercegovačka, hrvatska zemlja i ova franjevačka gruda koju je toliko volio.

http://www.osmrtnica.ba/zapisi_vise.php?id_zapis=15168

POKOJ VJEČNI DARUJ MU GOSPODINE.
POČIVAO U MIRU BOŽIJEM.
ISKRENA SUĆUT SVIM OŽALOŠĆENIMA.