TUŽAN GLAS PROLOMIO SE OVOGA JUTRA: PREMINUO JE FRA BERNARD MARIĆ

19. rujna 2020. | Duhovna skrb

U 11:00 oglasila su se zvona na crkvi svete Kate u Grudama. Ona kojom se opraštamo od voljenih osoba zauvijek. Danas je jedan od najtužnijih dana u povijesti općine i župe Grude.
Preminuo je fra Bernard Marić, čovjek koji je uz prvog graditelja crkve fra Gabru i aktualne fra Stanka i fra Antu, ostavio najdublji trag u povijesti župe Grude od predaje zemlje franjevcima 1857. godine i utemeljenja župe 1895. godine do danas.

Nakon fra Gabre Grubišića, njega, fra Stanka Pavlovića i fra Antu Šaravanju pamti se kao graditelje crkve u Grudama.

Fra Bernard Marić rođen je 21. svibnja 1936. godine, zaređen je 28. srpnja 1963. godine kao član Hercegovačke franjevačke provincije.

U župi Grude boravi u dva navrata, od 1970. do 1988. godine. Do 1976. godine bio je sam u župi, podnoseći skupa sa svojim grudskim pukom teško breme života iz ondašnjih godina. Sam je ostao i od 1985. do 1988. godine dajući cijelog sebe za duhovni rast župe pred dolazak teških godina i Domovinskog rata. U tom teškom vremenu župnik je u Rakitnu gdje je također ostavio neizbrisiv trag.

I onda, kad je opet trebalo sačuvati župu koju su stvorili franjevci, kada je narod još jednom odlučno ponovio svoju odluku koja je falcificirana i lažno predstavljena u jednom dokumentu, fra Bernard Marić, izgovara riječi: “Od danas je za mene cijela Hercegovina jedna velika župa…”

Godine 2000. dolazi u Grude, u vrijeme najtežih napada, kleveta i kazni za franjevce Hercegovine i ostaje u njima do današnjih dana. Fra Bernardu Mariću srce je prestalo kucati ove subote, 19. rujna 2020. godine, u SKB-u Mostar. Život je završio po Pavlovoj poslanici: »Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.«

Kada su liječnici, medicinske sestre i svo osoblje Doma zdravlja Grude, koji su mu svakodnevno bili pri ruci, nedavno došli do fra Bernarda želeći ga ohrabriti da nije još vrijeme za rastanak kratko je izustio: Dosta se hodalo po ovozemaljskim putevima, vrijeme je gore hodati.

Životnih mudrosti, ali i anegdosta s fra Bernardom nije nedostajalo.

Ovo doba uzelo je župi Grude jednog od najznamenitijih franjevaca u njenoj povijesti, a vrijeme koje liječi rane pa briše i povijesne nepravde svjedočit će o velikanu Hercegovine koji je u župi Grude proveo 38 godina.

Sahrana fra Bernarda Marića je ovog ponedjeljka, od 15.00 sati.

Neka mu je laka hercegovačka, hrvatska zemlja i ova franjevačka gruda koju je toliko volio.

http://www.osmrtnica.ba/zapisi_vise.php?id_zapis=15168

POKOJ VJEČNI DARUJ MU GOSPODINE.
POČIVAO U MIRU BOŽIJEM.
ISKRENA SUĆUT SVIM OŽALOŠĆENIMA.

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)