Ovogodišnja Sveta Kata je proslavljena u ljudskom pogledu skromnije, a u duši veličanstvenije. Procesije kroz središte Gruda i pučkog veselja nakon svete mise ove godine nije bilo. Dva su razloga. Jedan je pandemija koronavirusa i zato se žitelje pozivalo da se pridržavaju mjera.
Drugi razlog zbog čega nije bilo proslave kao ranijih godina je odlazak velikog fra Bernarda Marića, svećenika koji je proveo najviše vremena u župi Grude, a koji nas je napustio u rujnu ove godine.
Župa Grude utemeljena je prije 125 godina. U stoljećima prije osnutka bila je dio susjednih, franjevačkih župa. Onda, 1857. godine mještani poklanjaju franjevcima zemljište kako bi se utemeljila župa i izgradila crkva. Crkvu počinje graditi fra Gabro Grubišić koji je na župu došao u jeku pandemije, u vremenu španjolske gripe 1918. godine. Crkvu završavaju 2020. godine fra Stanko Pavlović, fra Ante Šaravanja i fra Bernard Marić, također u jeku pandemije.
Puno je simbolike koja potvrđuje koliko je teško bilo djelovati u župi Grude i graditi Kamenu ljepoticu, međutim snaga vjere i složne ruke franjevaca i puka započele su i izgradile crkvu, unatoč svemu, unatoč svim burama i olujama, i nevidljivim i vidljivim neprijateljima, koji i danas, kao prije 1987 godina žele raspeti živoga Krista, pozivajući se čak i na vjeru, a ono što čine s vjerom veze nikakve nema.

Grude.com
foto: Ante Boras