Tekst: Nada Landeka, Foto FENA/Udruga FRAMOST

MOSTAR, 29. prosinca (FENA) – Udruga “Framost” – Misija poveznica baštine ljudi i prostora provela je projekt “Pleši sa mnom – protiv vršnjačkog nasilja”, u suradnji s Osnovnom školom Ivana Gundulića i Osnovnom školom Antuna Branka Šimića u Mostaru.

– Projektom “Pleši sa mnom – protiv vršnjačkog nasilja” školama u Mostaru udruga Framost ponudila je edukativno-plesne radionice na kojima je prvenstveno bilo govora o tome kako bavljenje plesom, odnosno folklornom umjetnošću kod učenika potiče razvijanje socijalnog ponašanja, jačanja sebe kao osobe, upoznavanja drugih kultura i slično – kazao je Feni potpredsjednik HKUD “Sv. Ante – Cim” iz Mostara Marinko Jurić.

Epidemiološka situacija nije dopustila izvođenje dijela projekta uživo, predavanja su održana putem Zoom platforme gdje se na praktičan način pokušala približiti bogata kultura i baština te pokazati sve dobrobiti koje folklorna umjetnost, odnosno, ples donosi djeci.

Po njegovim riječima, djeca koja su sudjelovala u završnom dijelu projekta imala su mogućnost poslušati i porazgovarati s psihologinjom Marinom Krešić koja im je na poseban način govorila o nasilju i prevenciji nasilja.

– Psihologinja je spomenula da bavljenje folklorom, općenito plesom, donosi kognitivne i psihičke dobrobiti, stvara poticaj za bavljenje tjelesnom aktivnošću, odnosno sportom, smanjuje napetost i anksioznost (kroz kreativni pokret), unaprjeđuje kognitivne sposobnosti, unaprjeđuje sekvencijalni proces misli, povećava samosvijest i samopouzdanje, poboljšava kvalitetu sna, poboljšava raspoloženje te pozitivno utječe u borbi protiv depresije – pojašnjava Jurić.

Dodao je kako je ples aktivnost kojom se najčešće bavimo kad smo sretni ili kad se zabavljamo.

– Na satovima plesa naučit ćete značenje pojma “timski rad” u poprilično ranoj životnoj dobi, ali i kako ispravno komunicirati s djecom svojih godina, kao i saslušati ostale. Ples je umjetnosti. Kroz ples djeca imaju priliku istražiti svoju kreativnost, ali i naučiti koncepte glazbe i ritma. Sudjelovanje u plesnim nastupima djeci ulijeva samopouzdanje i vjeru da sami mogu nešto postići – istaknuo je potpredsjednik Društva.

Naglasio je kako su sve pobrojano, ali i još mnogo toga zanimljivog djeca otkrila na satovima koje su organizirali, a da će samu dobrobit osjetiti tek u kasnijim razdobljima života.

– Ples pogoduje držanju tijela, hodanju, gracioznosti pokreta, a svakako ne treba ni odbaciti druženja i prva prijateljstva. No, vrlo je važno na djecu ne postavljati pritisak uspjeha već ih pustite da se u svojoj dobi prije svega dobro zabavljaju. Naš projekt smo temeljili na navedenom i u tom pravcu ćemo i dalje nastaviti. Cilj nam je, a i dalje će biti da školama u gradu Mostaru ponudimo dodatne aktivnosti koje će imati svrhu prevencije vršnjačkog nasilja, a biti i u skladu s akcijskim planom prevencije nasilja u školama- zaključio je Jurić.