Svečano je otvorena Zimska škola hrvatskog folklora 2021. prva u 58 godina u online obliku u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine. Stoosamdeset seminaraca potvrdilo je važnost tradicijske kulture za očuvanje našeg identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta.

Svečano otvaranje uveličao je i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić, koja ove godine slavi 70 godina uspješne suradnje s Hrvatima izvan RH i prigodnim riječima otvorio 28. ZŠHF pod okriljem Hrvatske matice iseljenika. Seminarce je pozdravio i programski voditelj prof. Andrija Ivančan i zahvalio svima što su se uključili i što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su nazočili i Tibor Bun, voditelj Tambura, Vjekoslav Martinić, voditelj Tradicijskih glazbala, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica koji su uz Katarinu Medari, Nenada MIlina i Vedrana Vidovića predavači na ovoj Dinarskoj zoni. Od gostiju pridružio se i Petar Hategan, član savjeta Vlade za HRvate izvan RH za Rumunjsku iz koje se po prvi puta na školu prijavio cijeli tamburaški ansambl KUD-a Klokotić. Rekordan broj polaznika dolazi iz 15 zemalja: Austrija, Njemačka, Švicarska, Švedska, Nizozemska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kanada, SAD, Argentina, Brazil, Bolivija, Australija, Slovenija i iz domovine Republike Hrvatske. Škola traje dva produžena vikenda i završava 7.2.2021.

Također i naši članovi hrvatskog kulturno umjetničkog društva ‘Sv. Ante – Cim’ Mostar, Karlo Previšić, Stanko Bošnjak, Ivan Puce, Josipa Medić, Katarina Tomić, Žana Madžar i Marinko Jurić sudjeluju na navedenoj školi. Svim sudionicima želimo mnogo uspjeha i naučenog znanja.

Ovu objavu posvećujemo folklornom svijetu pa vam stoga donosimo i jednu obradu pjesme iz Turnja, blizu Zadra; ‘Odriši se barka od kraja’.